Imaginació al poder contra el malbaratament alimentari

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un moment de la presentació de la campanya 'Aprofitem els aliments' per evitar que es faci malbé menjar. Font: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Un moment de la presentació de la campanya 'Aprofitem els aliments' per evitar que es faci malbé menjar. Font: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Una imatge d'una acció dels Espigoladors de l'any passat en la qual es van aplegar sis mil quilos de fruita i verdura. Font: Espigoladors
Una imatge d'una acció dels Espigoladors de l'any passat en la qual es van aplegar sis mil quilos de fruita i verdura. Font: Espigoladors

Imaginació al poder contra el malbaratament alimentari

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Entitats socials i restaurants, de tant en tant, es troben en aliances amb causes comunes. Una és la campanya 'Aprofitem els aliments' contra el malbaratament de menjar.

Malbaratament o reaprofitament. Un de cada tres aliments que es produeixen al món s'acaben llençant. "Les dades s'han d'explicar per canviar el marc mental de la societat. Són causes entrellaçades", planteja el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia.

Una de les accions en les quals participa el govern és la campanya 'Aprofitem els aliments', en la qual divuit restaurants de diferents indrets del país organitzen divuit àpats de recuperació d'aliments. La campanya també surt al carrer de la mà de la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors amb un dinar d'aprofitament a Tarragona, el dissabte 7 d'octubre, i diferents accions d'espigolar camps a les comarques de Lleida, de Tarragona, al Baix Llobregat i a la Tordera.

"El malbaratament només es podrà combatre des de la unió i la col·lectivització", explica la cuinera Ada Parellada, que en el seu vessant d'activista contra el malbaratament d'aliments forma també part de la campanya. Hi afegeix que es tracta de "transformar el malbaratament en reaprofitament". El camí, conscienciar, sensibilitzar i reeducar sobre una "emergència social, climàtica i alimentària".

Gòdia recorda que el Departament d'Acció Climàtica té en marxa un pla estratègic contra el malbaratament alimentari, iniciat el 2021 i previst fins al 2026. "Hi ha unes tres-centes mesures i requereix un ampli consens entre tota la població", insisteix. Serà entre el 26 de setembre i el 6 d'octubre que els divuit restaurants amb joves cuiners i apadrinats per Parellada faran els àpats amb reivindicació social i mediambiental. En diuen "àpats denúncia".

Els participants a 'Gastrorecup', amb sopars o dinars amb cuina d'aprofitament, són Semproniana (Barcelona), CETT Hotel (Barcelona), Bar Verat (Santa Coloma de Gramenet), Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Albert Guzman (la Ràpita), Antic Molí (Ulldecona), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Gami (Cambrils), Can Xapes (Cornellà del Terri), Normal (Girona), Casamar (Llafranc), Escola d'Hostaleria de Girona, La Boscana (Bellvís), la Cava (Tàrrega), L'Antic Forna (Cervera), Xopluc (la Fuliola) i Hotel Pessets (Sort).

Tarragona acollirà el 7 d'octubre un àpat popular i gratuït elaborat amb el menjar recuperat amb espigolades en camps i amb recollides d'excedents en mercats. El 8 d'octubre es fa una crida a la participació de la ciutadania en la 'Tercera Marató d'Espigolades' per recuperar fruita i verdura en camps de diferents municipis de Lleida, Tarragona, el Baix Llobregat i la Tordera.

Jornada a Reus

La tercera pota dels actes organitzats per entitats serà el 17 d'octubre a Reus amb la jornada 'Aprofitem els aliments', on es veuran diversos projectes relacionats amb la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les comarques tarragonines i les Terres de l'Ebre.

Parellada fa temps que des de la Semproniana defensa que es poden fer propostes d'un valor gastronòmic molt alt amb aliments que estaven destinats a anar a les escombraries. "Des dels restaurants es pot sensibilitzar la clientela sense fer sermons", apunta la cuinera. Algunes de les iniciatives que apliquen alguns restaurants per no llençar menjar són diferents mides de plats per ajustar-se a la gana que té la clientela i afavorir que, si en sobra, s'ho enduguin a casa.

Es calcula que el malbaratament alimentari és responsable d'entre el 8 i el 10% de les emissions globals de gasos amb efecte d'hivernacle. Segons l'estudi realitzat el 2012 per l'Agència de Residus de Catalunya, el malbaratament alimentari a Catalunya, tenint en compte des del comerç i la restauració fins al consumidor final, és de 262.471 tones anuals, el que suposa aproximadament uns trenta-cinc quilos per persona i any.

Afegeix un comentari nou