La UAB engega un nou programa d'inserció laboral per a persones amb discapacitat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

La UAB engega un nou programa d'inserció laboral per a persones amb discapacitat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Ja sigui a través de pràctiques professionals o de contractació, l'Autònoma emprèn un programa per fer créixer la presència de persones titulades amb discapacitat dins el mercat laboral.

El projecte iniciat aquest juny a la UAB parteix de la interrelació de tres agents: el Servei d'Atenció a la Discapacitat (PIUNE), Treball Campus i Fundació Universia. El punt de partida és la convicció de tots tres en què el treball és una eina fonamental per al desenvolupament de la persona individualment i en societat i que, alhora, la barrera per accedir al mercat laboral per part de les persones amb discapacitat dificulta el desenvolupament personal.

La UAB doncs es marca amb aquest nou projecte la fita de facilitar l'accés al mercat laboral dels estudiants amb discapacitat de l'Autònoma. Amb el desenvolupament del projecte s'espera augmentar la inserció de titulats a l'empresa tant a través de la realització de pràctiques professionals com en la contractació d'acord a la seva titulació i competències.

En què consisteix el programa?

El primer pas és adreçar-se a les persones susceptibles de ser candidates a treballar dins aquest programa. El PIUNE manté una atenció personalitzada i de seguiment constant dels més de 170 estudiants que ha atès aquest curs i dels atesos en cursos anteriors. És ara el moment d'esbrinar quines d'aquestes persones (o d'altres estudiants amb discapacitat que no han necessitat el servei del PIUNE), volen entrar al mercat laboral.

La tasca, que ja ha començat aquest mes de juny, es desenvolupa pel personal tècnic del PIUNE i pel personal subvencionat a través de la Fundació Universia, dedicat exclusivament a aquest programa. Significa això fer les primeres trobades de contacte amb l'alumnat, donar suport per actualitzar perfils i currículums i, sobretot, ajudar a adquirir les competències necessàries per afrontar de manera independent una entrevista de treball i el mercat laboral.

Un àmbit d'actuació paral·lel és el contacte amb les empreses, que es durà a terme a través de Treball Campus. A dia d'avui, cap persona matriculada a la UAB queda exclosa de presentar-se a les ofertes de la borsa de treball, però no n'hi ha d'específiques per a persones amb discapacitat. L'objectiu és, doncs, ampliar l'oferta en aquesta direcció i, alhora, derivar l'alumnat amb discapacitat a ofertes laborals específiques que, tot i no ser dins les possibilitats de la UAB, existeixen.

Altres experiències

El programa impulsat per l'Autònoma no és el primer en l'àmbit universitari. La Universitat Rovira i Virgili (URV) compta amb un apartat específic d'ofertes i també una àrea d'atenció personalitzada. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per la seva banda, forma part i és impulsora de la Xarxa d'Inserció Laboral per a persones amb discapacitat i titulacions tècniques, un instrument que neix amb la mateixa finalitat però focalitzada en àrees tècniques (enginyeries, arquitectura, etc.)

Població amb discapacitat i mercat de treball

Els darrer números sobre l'activitat econòmica de les persones amb discapacitat a Catalunya els publicava l'Institut Nacional d'Estadística (INE) l'any 2008 i han estat treballats per l'Observatori d'Empresa i Ocupació. Segons l'anàlisi, la taxa d'activitat d'aleshores (és a dir, el percentatge de població amb discapacitat que treballava o mirava de fer-ho respecte de la població total) era del 31,8% (molt inferior a la global). Paral·lelament, el nivell d'ocupació se situava en el 31,7%, o el que és el mateix, del total de persones amb discapacitat que volien treballar, només un 31,7% ho feia.

El 2011 la demanda d'ocupació va créixer més d'un 80%. En la seva majoria, però, van ser persones amb nivells d'estudis secundaris, demandant professions en el sector serveis o treball no qualificat. El percentatge de persones amb discapacitat que el 2013 van demandar una feina d'acord amb una titulació era del 3,5% (comparat amb el total, del 8,8%).

La dificultat d'accedir i també de mantenir-se en el mercat laboral per part de persones amb discapacitat és patent en la baixa taxa d'ocupació i en una taxa d'atur que dobla la total de la població que viu a Catalunya, tal i com conclou l'informe d’UGT Catalunya de l'any 2012.

Contingut relacionat

Què fan les universitats per ser inclusives?

Dificultat d’accés a la informació: existeix la igualtat d’oportunitats?

Afegeix un comentari nou