Àmbit de la notícia
Social

Luisa Güell: “El confinament ens està donant temps per pensar, ara només cal aprofitar-lo”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Joan Rosinach
  • Coordinadores ASTE BCN
  • Dona gran llegir una carta al llit
    L'associació ha demanat a jovent voluntari que escriguin cartes setmanalment. Font: ASTE BCN
  • Personal de residència ensenyant Ipad a persona gran
    Molts i moltes residents passen llargues estones amb ordinadors, tauletes i dispositius mòbils. Font: ASTE BCN

L’aïllament no impedeix que joves i gent gran segueixin en contacte gràcies a iniciatives com la d’ASTE BCN, en què el correu postal agafa protagonisme en plena era digital.

La pandèmia del Covid-19 ha portat les residències de gent gran a la primera plana de l’actualitat. El col·lectiu de persones al qual atenen fa que aquests espais s’hagin convertit en llocs d’alt risc i una font de propagació encara més ràpida del virus. En aquest context, les entitats que lluiten per millorar la qualitat de vida de les persones amb més edat, reivindiquen la seva missió. Des d’ASTE BCN, la seva coordinadora Luisa Güell ens explica com viuen aquests dies.

Que vol ser ASTE BCN en un moment crític com el d’avui?

Volem revalidar la nostra missió associativa, contribuir a donar qualitat de vida a la tercera edat i sensibilitzar a la societat envers aquest col·lectiu. ASTE vol apropar els joves a la gent gran i als centres on viuen, vol mostrar les seves vides, brindar la seva experiència i la seva saviesa. Pretenem ser un referent en crear sinergies intergeneracionals que validin i formin persones.

De quina manera ha afectat la crisi a la vostra entitat?

En l’escenari actual, la nostra activitat es veu trastocada, donat que ens força a l’aïllament i impedeix les relacions interpersonals entre joves i grans, que són la nostra raó de ser. Visites, tallers i activitats presencials han quedat suspeses per tal de preservar la salut de tots i totes. Sens dubte, el confinament és dur per a tothom, però és obvi que és més difícil per les persones grans que es queden apartades, sense visites i sense els recursos que tenen els joves per entretenir-se.

I heu posat en marxa alguna iniciativa per tal de poder mantenir el contacte entre joves i gent gran?

L’aïllament ens obliga a replantejar l’activitat de l’entitat. Amb aquest propòsit, hem organitzat una campanya dirigida a dos grups, per una banda els/les joves voluntaris i, per l’altra, els socis i sòcies.

Comencem pel jovent...

Els volem connectar amb les residències i ho fem amb el lema ‘Reactivant eines del passat, reprenent  el correu per escurçar la distància’. Al voluntariat jove, que aquestes setmanes ha hagut d’interrompre les seves visites a les residències, l’associació els hi ha demanat que escriguin cartes setmanalment per no tallar la comunicació i continuar la relació amb les persones grans . Les paraules dels joves confirmen el sentit d’ASTE i posen en relleu els beneficis de les relacions intergeneracionals.

I sòcies i socis com poden col·laborar?

Als socis i sòcies, amics i amigues de l’entitat els hi demanem que escriguin una carta a un resident assignat, volem que ningú es quedi sense carta a les residències Refugi d’Obreres i Sant Gervasi Parc de Barcelona. Més de 100 cartes escrites per l’entorn d’ASTE arribaran als residents durant aquestes setmanes de confinament.

Com ho feu per seguir amb els diversos programes que dueu a terme?

Admetem que les noves tecnologies ens despersonalitzen i que per a la gent gran són estranyes i desconegudes però avui, en dies de confinament, esdevenen eines immillorables per a mantenir les accions de l’entitat.

Així doncs, feu ús de les noves tecnologies...

Sí! Per fer tallers dirigits des de casa, com el d’emocions amb la lectura d’un conte i un debat posterior, o quan es parla sobre el llibre que s’ha llegit durant la setmana. La videoconferència ens permet fer una xerrada, una entrevista, un taller i, sobretot mantenir el contacte entre les persones. Així quedem amb els nostres voluntaris i voluntàries per trucar als residents i xerrar una estona, compartir informació o fer una entrevista per un treball.

La bretxa digital, en aquesta situació, es podria dir que s’ha trencat?

Tenir 91 anys i il·lusió per aprendre és el que ens manté actius i vius. Molts i moltes residents passen llargues estones amb ordinadors, tauletes i dispositius mòbils com qualsevol jove, investigant i buscant el que passa al voltant del món, i gràcies a les classes d’informàtica que els nostres voluntaris els hi han donat durant molt de temps.

La gent gran és un col·lectiu de risc en aquesta crisi, heu engegat alguna acció per tenir-ne major cura aquest temps?

Efectivament, és el col·lectiu més vulnerable i per això les mesures d’aïllament són més estrictes. Les mesures de prevenció ens han portat a la necessitat d’interrompre l’activitat presencial a les residències. Nosaltres volem aprofitar aquest període per fer una campanya de sensibilització i de prestigi vers les residències de la gent gran, mostrar a les xarxes com estan vivint la crisi, quines activitats fan i els esforços de les persones professionals i els residents per viure l’aïllament de la millor manera possible.

Per acabar, un missatge positiu per aquest temps de crisi?

Aquesta crisi ens canviarà, ens replantejarem moltes actituds i aguditzarem la creativitat. El confinament ens està donant temps per pensar, ara només el cal aprofitar.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari