La Setmana Bio es reinventa davant la Covid-19

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
La Setmana Bio vol que els catalans coneguin bé què és l'alimentació ecològica. Font: Instagram @ecològicacat
La Setmana Bio vol que els catalans coneguin bé què és l'alimentació ecològica. Font: Instagram @ecològicacat
La ramaderia ecològica busca obtenir un major benestar animal. Font: Instagram @ecològicacat
La ramaderia ecològica busca obtenir un major benestar animal. Font: Instagram @ecològicacat
Enguany, la Setmana Bio comptarà amb material audiovisual. Font: Instagram @ecològicacat
Enguany, la Setmana Bio comptarà amb material audiovisual. Font: Instagram @ecològicacat

La Setmana Bio es reinventa davant la Covid-19

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Les persones i entitats interessades en la producció i l’alimentació ecològica ja poden apuntar-se al programa de la novena edició de la Setmana Bio, que se celebrarà del 16 al 24 d’octubre.

Els productes ecològics suposen un segell de qualitat, ja que són cultivats sense cap mena de químics, aprofiten els nutrients propis del sòl i respecten la naturalesa. A més a més, consumir-los contribueix a l’economia dels sistemes agroalimentaris locals.

Per promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques entre la població, la Generalitat de Catalunya organitza, des de fa nou anys, la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, un esdeveniment ple d’activitats molt variades.

Des de l’any passat, però, a causa de la situació epidemiològica, moltes activitats s’han adaptat al format virtual, i, enguany, l’organització ja està preparant noves píndoles audiovisuals divulgatives. “Volem que siguin peces curtes que permetin conèixer el producte ecològic i els seus productors, sota demanda”, ens explica l’Isidre Martínez, responsable de producció agrària i ecològica del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La Setmana Bio 2021 se celebrarà del 16 al 24 d’octubre i actualment és obert el període d’inscripció de persones i entitats que organitzin activitats relacionades amb la producció i l’alimentació ecològica. Tothom qui hi estigui interessat cal que presenti la seva proposta a la pàgina web setmanabio.cat. El període d’inscripcions serà fins al 10 d’octubre.

L’organització convida les persones agricultores, ramaderes i elaboradores a oferir visites virtuals; les botigues i mercats, a fer activitats comercials; els restaurants, a organitzar esdeveniments gastronòmics; entitats i associacions, a fer activitats de divulgació; i les persones que treballin en l’àmbit de l’ensenyament, a proposar activitats per les escoles.

“Deixem que cadascú faci l’activitat que li sembli més interessant perquè la gent conegui què és la producció ecològica”, afegeix Martínez sobre aquestes iniciatives que formaran part de la gran festa de la producció i l’alimentació ecològica a Catalunya que, any rere any, busca reinventar-se.

La Covid-19 planteja un nou horitzó

L’Isidre Martínez lamenta que l’edició de l’any 2020 va tenir molt poques propostes i quasi totes van ser virtuals. Enguany, s’estan organitzant activitats tan presencials com en línia, però des de l’organització tenen clar que fins a l’últim moment no se sabrà què es podrà fer i què no. “El nostre objectiu és fer arribar a la gent els coneixements sobre el sector ecològic de la manera que es pugui en cada moment”, afegeix.

El que sí que tenen clar és que la Setmana Bio és “un projecte que va evolucionant” i que els nous formats virtuals “han vingut per quedar-se”. Per això es plantegen que en un futur -quan el sector ecològic sigui més conegut- la plataforma sigui contínua i no estigui concentrada en una setmana. “Que sigui una plataforma on puguis trobar tot l’any recursos per poder fer coses sota demanda”, explica el responsable de producció agrària i ecològica del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Actualment, “molta gent té una idea aproximada, però no del tot correcte del que és la producció ecològica”, exposa Martínez. Segons l’últim Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, fet l’any 2020, hi ha un grau de coneixement “força elevat” sobre l’alimentació ecològica entre els catalans i les catalanes, però “no és un coneixement absolut”.

“Cuida allò que menges, menja allò que et cuida”

La pàgina web de la Setmana Bio actualment ja compta amb un apartat de recursos en línia amb tot un seguit de documents d’interès relacionats amb els productes ecològics. Entre el contingut hi podem trobar un tríptic amb les deu raons per les quals totes i tots ens hauríem de consumir aliments de producció ecològica.

La producció agrària ecològica contribueix a mitigar el canvi climàtic i afavoreix la biodiversitat, per tant, si consumim productes ecològics estem respectant el medi ambient. I, a més a més, s’apliquen “rigoroses normes de benestar animal”, que permeten que les seves condicions de vida siguin adequades.

D’alta branda, com no s’utilitzen pesticides ni adobs químics, aquestes substàncies no contaminen ni al medi, ni als animals, ni als humans. I l’ús d’additius alimentaris és molt reduït, tant, que no alteren la qualitat final del producte.

L’etiqueta de producte ecològic només s’obté si es compleixen una sèrie de requisits i normes molt rigoroses. Una de les normes prohibeix explícitament el cultiu i l’ús d’organismes modificats genèticament.

Per últim, també cal recordar que els mètodes de producció ecològics afavoreixen la conservació i la millora del patrimoni agrari i paisatgístic, en aquest cas de Catalunya, i promou la qualitat de vida en zones rurals, el que contribueix a la desmassificació de les grans ciutats.

Afegeix un comentari nou