L’educació inclusiva: un dret fet realitat

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’educació inclusiva: un dret fet realitat

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya manté l’obligació d’escolaritzar en un centre ordinari a un menor amb diversitat funcional de caràcter autista.

El Gerard és un nen que pateix una diversitat funcional de caràcter autista, cosa que implica una necessitat educativa especial. En aquest sentit, el Director dels Serveis Territorials del Maresme-Vallés Oriental, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va decidir que el millor per l’infant era escolaritzar-lo en un centre especial pel curs 2014-2015.

Els pares del menor van veure amb molt mals ulls aquesta actuació, ja que entenien que l’evolució del menor havia estat molt favorable com a conseqüència d’estar en un ambient normalitzat on gaudia d’estímuls i models que l’ajudaven a combatre la discapacitat. Altrament, si pel contrari se l’aïllava, fent-lo acudir a un centre especial, això podria suposar un greu perjudici pel seu desenvolupament.

D’aquesta manera, els pares del menor van recórrer aquesta resolució, ja que la consideraven a totes llums perjudicial pel menor, a més de que vulnerava el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de discapacitat, consagrat en l’article 14 de la Constitució Espanyola, en relació amb l’article 27 del mateix text legal, que preveu el dret fonamental a la educació.

L'Administració al seu torn, considerava que aquesta mesura no atemptava contra el dret a la no discriminació per raó de discapacitat. Sinó que com bé és sabut, el dret a la igualtat i no discriminació inclou la possibilitat de tractes diferenciats en benefici d’altres interessos, com és el cas de l’interès del menor a estar en un entorn que millor s’adapti a les seves necessitats educatives.

El tribunal, en aquest sentit, va fallar a favor de l’escolarització del menor en un centre ordinari, fent prevaldre així el dret a una educació inclusiva. Aquesta sentència va ser recorreguda per l'Administració, cosa que va comportar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimés el recurs i corroborés la sentencia dictada en primera instancia.

Com a conseqüència de la pròpia experiència d’en Gerard, la seva família va decidir crear la Fundació Gerard, a través de la qual s’ha anat documentant tot el procediment. Aquesta fundació vetlla per l’eliminació de barreres i per la igualtat d’oportunitats per a que els menors amb diversitat funcional com en Gerard, puguin aconseguir una qualitat de vida òptima junt a la resta de la societat.

Afegeix un comentari nou