La pobresa energètica amb ulls d’infant
Comparteix
‘I es va fer la llum' és un conte inspirat en vivències de famílies de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). Les escoles el fan servir per explicar la situació d'exclusió que pateixen algunes llars sense accés a la llum, al gas o a l'aigua.
“La Irina no sap què vol dir pobresa energètica, però sap que a casa la mare està angoixada. A les nits, quan creu que no la veu, compta diners rodejada de factures”. La Irina és una de les protagonistes del conte ‘I es va fer la llum. Una història sobre infància i pobresa energètica’ (Pol·len Edicions). És una nena d’una de les famílies que acompanya l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).
El text del conte és de l’APE i les il·lustracions d’Ivonne Navarro. “Intentem aportar un gra de sorra per superar aquesta injustícia del preu de l’energia de manera col·lectiva”, resumeix Jordi Panyella, de l’editorial Pol·len. El conte s’està convertint, explica Panyella, en una eina perquè el professorat pugui abordar la pobresa energètica a l’escola quan hi ha famílies afectades. Serveix sobretot per desestigmatitzar les criatures que ho estan passant.
Al costat de la Irina, hi surten la Sofia i l’Omar. A la Sofia els van tallar la llum. Ella no ho va dir a ningú, però a les nits tenia molta por de la foscor. L’Omar va amb els pares cada dia a buscar aigua a la font de la plaça. Hi van cap al tard o ben d’hora perquè no els vegin els veïns i veïnes. Són vivències que des de l’APE i moltes altres entitats socials fa temps que escolten. Asseguren que no els ha calgut inventar res, perquè les històries són ben reals.
Va ser la il·lustradora, Ivonne Navarro, qui va trucar a la porta de l’editorial amb una proposta per a infants de la mà de l’APE i d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF). A partir d’allà van obrir una campanya de mecenatge a Goteo per aconseguir finançament i el conte es va publicar a finals de l’any passat.
Navarro destaca el procés previ col·lectiu, quan les famílies de l’APE es van obrir per explicar el seu dia a dia i també els sentiments i angoixes. "Ens vam centrar en anar a buscar emocions. Unes emocions amb unes vivències molt dures", assenyala. Diu que va ser tot un repte plasmar-ho en il·lustracions, "però sobretot va ser molt bonic i emocionant". "En el fons de tot plegat -subratlla-, contribuir a defensar que l’energia no és cap luxe, sinó un dret per a tothom".
En el mateix sentit, des d'Enginyeria Sense Fronteres, Irene González emmarca la creació i publicació del conte en les tasques d'incidència que fa l'entitat per defensar el dret a l'energia. En aquest procés creatiu s'han generat espais on els infants han compartit des de l'empatia els impactes emocionals que comporta viure en una situació de pobresa energètica.
Lluita contra el sentit de culpabilitat
“És un conte que mostra una realitat, però va més enllà perquè lluita contra l’estigma i la culpabilitat que acostumen a sentir les famílies -subratlla l’editor-. Senzillament no poden pagar i ens pot passar a tothom”. La publicació incideix en la importància d’accions conjuntes com les que es fan des de l’APE, perquè les famílies no se sentin tan desemparades. També reflecteix com els infants pateixen aquestes situacions, sovint des del silenci.
A través de la campanya de Goteo es van superar els quatre mil euros mínims que es necessitaven. Hi van col·laborar cinquanta-sis cofinançadores. Panyella explica que els diners es van aconseguir a poc a poc, però estaven convençudes que el projecte aniria endavant, perquè la qüestió de l’energia és un tema que preocupa molt a la societat: “Encara que ho puguis pagar, cada cop més gent creu que els preus de l’energia són una injustícia”.
Així que encara t'hem d'acabar de convèncer per fer la teva aportació a https://t.co/bXhdCEiYq9 i aconseguir un exemplar de #IEsVaFerLallum el primer conte sobre #PobresaEnergètica?
— ESF Catalunya (@ESFCatalunya) November 3, 2021
Fes una ullada al conte en PDF i no et decidiràs al moment https://t.co/XmIUFRXIAk pic.twitter.com/vPcViIkZGP
Pol·len Edicions i COMSOC-Comunicació Social també han publicat el conte ‘Quan perdem la por’ sobre els desnonaments i les accions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Com el de la pobresa energètica, es fa servir en moltes escoles per afrontar el problema de l’accés a l’habitatge digne. En aquest cas es va finançar a través d’un Verkami i ben aviat serà de descàrrega lliure en català i en castellà.
Afegeix un nou comentari