Àmbit de la notícia
Social

4 contes amb valors per demanar a la carta dels Reis

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Anna Garcia Galceran ha escrit tres contes de la col·lecció 'Els contes de l'Ona', una nena que va amb cadira de rodes.
    Anna Garcia Galceran ha escrit tres contes de la col·lecció 'Els contes de l'Ona', una nena que va amb cadira de rodes.
  • ‘Una història diferent’ acosta als infants la realitat de les persones sense llar.
    Detall de la portada d'‘Una història diferent’, un conte que acosta als infants la realitat de les persones sense llar. Font: Arrels Fundació
  • Una part de la portada d'un dels 'Contes a la deriva', un projecte solidari de l'editorial La Galera i Open Arms.
    Una part de la portada d'un dels 'Contes a la deriva', un projecte solidari de l'editorial La Galera i Open Arms.
  • ‘La revolució Shiwa’ no té la intenció d’explicar un malaltia o una discapacitat, sinó narrar aventures protagonitzades per infants amb unes característiques especials.
    ‘La revolució Shiwa’ no té la intenció d’explicar un malaltia o una discapacitat, sinó narrar aventures protagonitzades per infants amb unes característiques especials.

Els contes poden acostar realitats diverses als infants i ajudar a trencar prejudicis: realitats com la de les persones amb mobilitat reduïda, de les persones migrants i de les persones que viuen al carrer.

Si encara heu d'escriure la carta als Reis hi podeu incloure contes que trenquen prejudicis. Entre les novetats, els 'Contes a la deriva', inspirats en històries reals de persones que es van jugar la vida al mar i van ser rescatades per l'ONG Open Arms, i 'Una història diferent', inspirada en persones que viuen al carrer, a Barcelona. La protagonista d''Els contes de l'Ona' és una nena riallera de set anys que es mou en cadira de rodes i porta un ull tapat, i la de ‘La revolució Shiwa’, una nena que també va en cadira de rodes i que s'emociona amb la música.

‘Contes a la deriva’ són històries de persones que buscaven una vida millor i podien haver mort enmig del mar, perquè es van veure obligades a arriscar la vida, però es van trobar amb l’ONG Open Arms. És un projecte solidari de l’editorial La Galera i Open Arms.

Amb els contes es fa arribar als infants la realitat de les migracions i històries amb valors com la solidaritat, l’empatia i la llibertat. De moment, se n’han editat dos títols: ‘La Cançó de la Josepha’ i ‘La Sira i les seves germanes’. Tots dos il·lustrat per Chantal Vizcaíno.

‘La cançó de la Josepha’, de Lolita Bosch, explica la història de Josepha, una elefanta que fuig de Camerun per trobar un lloc segur a Europa. El conte està inspirat en la Josepha, l’única supervivent d’una embarcació rescatada per Open Arms l’any 2018 al Mediterrani. ‘La Sira i les seves germanes’, de Miriam Hatibi, narra la història de cinc germanes, a través de la imatge de cinc balenes de la Costa de Marfil, obligades a fugir de la seva família per tal d'evitar l'ablació.

‘Una història diferent’ acosta als infants la realitat de les persones sense llar i està pensat tant per a les famílies com per als espais educatius que volen trencar prejudicis cap a les persones que viuen que al carrer. “Vaig tenir la meva primera experiència com a voluntari durant l’enquesta a persones que viuen al carrer que Arrels va fer l’any 2019 i vaig descobrir que hi viuen persones amb tota mena de circumstàncies i històries molt diferents”, planteja l’autor de la idea, Santi Beascoa, que és editor de Lupita Books i voluntari d’Arrels Fundació.

Explicar que una persona viu al carrer perquè ha perdut casa seva i la gent que s’estima, i mostrar els motius que poden portar una persona a viure al ras… són algunes de les qüestions que va mostrant ‘Una història diferent’, il·lustrat per Sandra de la Prada. El conte es pot comprar per 14,9 euros a la botiga d’Arrels Fundació (c. Ample 3, a Barcelona) o a la botiga digital.

L’Ona té set anys, el seu color preferit és el vermell, és la petita de tres germans, va amb cadira de rodes i porta un pegat a un ull. És la protagonista de tres contes i un personatge creat per l’Anna Garcia Galceran. El va crear perquè veia com els nens i nenes se la miraven pel carrer, perquè ella també va amb cadira de rodes des del 2006,quan va patir una hemorràgia cerebral que la va deixar amb mobilitat reduïda.

‘L’Ona i a platja’, ‘L’Ona i la pedra màgica’ i ‘L’ona i el seu aniversari’ són els tres títols que s’han publicat fins ara il·lustrats per Joan Turu. Es poden trobar a llibreries, biblioteques i també compra-los en línia. L’Anna Garcia Galceran destaca la importància que els infants coneguin la realitat de les persones amb mobilitat reduïda, però alhora també la importància que els infants que van amb cadira de rodes vegin que ells i elles també poden ser protagonistes de contes infantils.

A la Joana li encanta la música, quan escolta una cançó bonica és capaç d'imaginar-se coses increïbles, i si està preocupada i té por, la música l'ajuda a tornar a la calma. Noemí Font, que és mestra de música i té una filla amb espina bífida, és l’autora del conte ‘La revolució Shiwa’ (Excellence Editorial). Font utilitza les xarxes socials per reivindicar els drets dels infants amb discapacitat i, inspirada en la seva filla, va escriure el conte per convertir en protagonista una nena amb cadira de rodes. També ha estat una de les promotores de les curses infantils adaptades.

‘La revolució Shiwa’ no té la intenció d’explicar un malaltia o una discapacitat, sinó narrar aventures en un entorn hospitalari i protagonitzades per infants amb unes característiques especials. Els beneficis del llibre es destinen a un projecte sobre espina bífida per a nadons i infants del grup d’investigació de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR).

 

 

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari