Àmbit de la notícia
Projectes

Com fer una bona gestió del voluntariat d’inici a fi

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • Les entitats han de garantir que les persones voluntàries tinguin una persona coordinadora de voluntariat.
    Les entitats han de garantir que les persones voluntàries tinguin una persona coordinadora de voluntariat. Font: Canva.
  • És necessari que les organitzacions disposin d’una assegurança de responsabilitat civil i una altra per cobrir els possibles danys que puguin patir les persones voluntàries.
    És necessari que les organitzacions disposin d’una assegurança de responsabilitat civil i una altra per cobrir els possibles danys que puguin patir les persones voluntàries. Font: Canva.

La col·laboració de les persones voluntàries amb les entitats s’ha de fer amb el compromís de les dues parts.

L’organització Obra Social ”La Caixa” amb el projecte ‘Bones pràctiques en la gestió del voluntariat’ vol oferir a les entitats que gestionen voluntariat una eina que contribueixi a la millora del funcionament d’aquest col·lectiu. A continuació, es troben els aspectes que s’han de seguir per fer una bona gestió del voluntariat, des de la planificació de la col·laboració de les persones voluntàries, fins que s’acaba aquesta relació.

1. Fase de preparació

Segons la Llei 25/2015, perquè les entitats tinguin persones voluntàries han de disposar d’un programa de voluntariat, d’un pla de voluntariat i d’un pla de formació per a les persones voluntàries. Així mateix, han de tenir contractada una assegurança de responsabilitat civil i una assegurança per cobrir els possibles danys que puguin patir les persones voluntàries.

2. Definició dels perfils

Les organitzacions, abans d’incorporar persones voluntàries, haurien de definir els diferents perfils de voluntariat que poden oferir, explicant tasques, objectius, responsabilitats, requisits o recursos necessaris, entre d’altres.

També haurien d'indicar quines àrees de l’entitat serien gestionades per les persones voluntàries i quines per personal remunerat.

3. Selecció de perfils

Una vegada s’han definit els perfils, es realitza la recerca de les persones. La millor manera d’escollir la persona més adient per a cada posició és fer una o més entrevistes personals que ajudin a conèixer el perfil de la persona i si realment encaixa amb la tasca i l’entitat.

4. Incorporació a l’equip

S’ha d’iniciar la incorporació de les persones voluntàries a l’entitat amb una benvinguda. Ha de comptar amb una acollida, en la qual es doni tota la informació necessària perquè les persones voluntàries puguin desenvolupar les seves tasques i se sentin part de l’organització.

A banda de la informació i material que s’han de donar, és important pactar el compromís de col·laboració que han d’exercir les dues parts.

5. Participació en l’organització

Les persones voluntàries han de tenir clara quina serà la seva àrea de participació: en determinats programes, en el funcionament general de l’entitat, exercint com a persona coordinadora del voluntariat o en les decisions estratègiques, entre d’altres.

6. Reconeixement de la tasca feta

És rellevant que les persones que desenvolupen un voluntariat sentin que s’agraeix i es valora la seva aportació amb freqüència. Aquest reconeixement no pot ser econòmic, però es pot posar en pràctica de maneres diverses: amb premis, cartes d’agraïment o recomanació o amb seccions especials d’agraïment a revistes, memòries o al lloc web de l’organització, entre d’altres.

7. Desvinculació de l’entitat

Quan acaba la col·laboració de les persones voluntàries amb l’organització, no tenen per què deixar de formar part de l’entitat. Per això, és important continuar en contacte. Hi ha desvinculacions que poden ser temporals o, simplement, es transforma la relació.

A més, per conèixer l’experiència de les persones voluntàries dins de l’entitat es pot enviar una enquesta de valoració. Aquesta eina servirà per conèixer els punts febles i forts del programa de voluntariat de què disposa l’organització i, així, poder millorar.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari