Quins serveis ofereix Xarxanet?

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Un recurs de Xarxanet sobre els recursos de Xarxanet. Font: Xarxanet
Un recurs de Xarxanet sobre els recursos de Xarxanet. Font: Xarxanet

Quins serveis ofereix Xarxanet?

F Pere Tarrés
Resum: 

Un recurs ‘metarecurs’ que assenyala totes les cobertures que Xarxanet ofereix a les entitats.

Moltes de les entitats i les persones que consulten Xarxanet ja coneixen alguns dels avantatges i recursos que ofereix. Bé, qui sigui que està llegint aquest text com a mínim en coneix un. Tanmateix, de ben segur que no té al cap tots els serveis que estan disponibles en aquesta plataforma.

Per això, amb motiu dels 20 anys de Xarxanet, i a risc de pecar de repetició, però amb l’objectiu doble de donar la benvinguda a les noves visitants de la web i d’assenyalar serveis que les persones que ja fa temps que consulten el portal potser no coneixen, aquest recurs recull tots i cadascun dels serveis que ofereix Xarxanet.

Espai informatiu i opinió

L’espai d’actualitat és l’apartat on es publiquen totes aquelles notícies relacionades amb el dia a dia del tercer sector. Això, en sentit ampli. Aquí es publiquen notícies, entrevistes, reportatges i llistats protagonitzats per entitats i persones vinculades al tercer sector. Solen ser continguts de caire temporal, i estan classificats en els portals temàtics ambiental, comunitari, cultural, social, internacional, projectes, jurídic, informàtic i formació.

A més, cada setmana, de dilluns a divendres, la pàgina principal estàencapçalada per una portada o monogràfic, amb vuit o nou peces lligades a dies internacionals o a temes d’actualitat del sector.

Aquestes portades solen incloure també un article d’opinió. I és que una altra secció relacionada amb el testimoni directe de les entitats és la d’opinió, on es recullen articles d’actualitat escrits per persones implicades en l’associacionisme. Totes les entitats que ho vulguin estan convidades a enviar articles d’opinió per a que l’equip en valori la seva publicació.

Recursos de coneixement i biblioteca

Junt amb la d’actualitat, la secció de recursos és l’altre apartat de Xarxanet on es publiquen continguts escrits elaborats. En aquest segon cas, les peces, com aquesta que esteu llegint, tenen un contingut formatiu atemporal, destinat a ajudar a millorar la gestió diària de les entitats. Els recursos també s’ordenen segons les temàtiques que tracten en els següents portals: econòmic, jurídic, projectes, informàtic, formació i finançament.

Si, en canvi, es necessita una informació concreta, o un recurs sense mastegar, hi ha la secció de biblioteca. Aquí es publiquen informes, documents, guies i tutorials elaborats per entitats sobre la realitat i el funcionament del sector.

Agenda i ofertes de feina

L’agenda de Xarxanet és una secció on es pengen esdeveniments que organitzen entitats del tercer sector. S’hi difonen, classificats, actes i formacions de l’associacionisme, i s’ordenen de més a menys imminent.

Xarxanet també compta amb una secció d’ofertes de feina en el tercer sector, on es poden trobar tota classe de llocs vacants específicament a entitats.

Qualsevol organització o associació pot penjar esdeveniments i ofertes de feina pitjant els botons ‘Publica un nou esdeveniment’ o ‘Publica la teva oferta’ de cada secció.

Vídeos i webinars

Xarxanet últimament està intentant potenciar el contingut audiovisual. Per això, s’encoratja les entitats redactores a fer vídeos per als seus continguts. De fet, l’equip del portal està organitzant constantment sortides a diversos punts de Catalunya per a gravar petits reportatges d’entitats. Per això s’anima a totes les organitzacions o associacions que ho vulguin a proposar gravacions.

A banda de ser publicats al portal, tots els vídeos es pengen al YouTube de Xaranet. En aquesta pàgina també es pengen webinars. Xarxanet organitza de forma mensual un seminari en línia sobre alguna temàtica que pugui ser d’interès per a les entitats. Solen tenir una durada d’una hora, i, en acabar, es pengen a la secció de webinars del portal, per la qual cosa poden consultar-se en qualsevol moment.

S’encoratja a totes les entitats, ja estiguin implicades al projecte o no, que suggereixin temàtiques de webinars que creuen que poden necessitar o, si volen, s’ofereixin a organitzar-ne un.

Finançaments

L’equip de Xarxanet fa un buidatge diari del DOGC, el BOE i altres butlletins oficials per a cercar subvencions, premis o beques dirigides a entitats i organitzacions del tercer sector. Un cop passat el filtre, les ajudes es publiquen a la secció de finançament, on es fa un resum de la convocatòria i s’indica el termini, el convocant i altres dades d’interès. També s’acompanya per un enllaç a les bases.

Amb aquest coneixement, anualment també es publica un calendari de convocatòries de finançament, on es recullen les subvencions que han sortit l’any anterior per a que les entitats puguin fer una previsió aproximada de les ajudes que sortiran i en quines dates.

Fes voluntariat

El portal no compta amb una secció de crides de voluntariat com a tal. S’aconsella, però, que si alguna entitat vol penjar ofertes per a cercar persones voluntàries ho faci des de la web ‘Connecta’t al voluntariat’ de la Generalitat.

Si, en canvi, es vol només informació sobre el voluntariat, Xarxanet ofereix la secció ‘Fes voluntariat’, on es detallen aspectes com els drets i deures de les persones voluntàries, un mapa on cercar punts de voluntariat i un repositori amb notícies relacionades que, en alguns casos, sí que fan de forma directa o indirecta crides de voluntariat, a través de notícies, entrevistes o reportatges.

Servei d’Assessoraments i Acompanyaments gratuïts

Aquest servei és, com la resta, gratuït, l’ofereix la Generalitat però és gestionat per Xarxanet. L’objectiu és posar a la disposició de les entitats un espai de consultoria i ajuda directa.

En concret, el servei d’assessorament és via correu electrònic. S’ha de fer la sol·licitud, la d’una pregunta més aviat directa, i l’equip responsable donarà resposta per mail en un màxim de 48 hores. És específic per a consultes jurídiques i econòmiques.

D’altra banda, el servei d’acompanyament és, com la paraula indica, una ajuda de tu a tu distribuïda en un mínim de tres sessions i un màxim de cinc, sobre temes diversos. En aquest cas, un cop feta la sol·licitud, les persones encarregades es posaran en contacte amb l’entitat per a programar les diferents sessions.

Alguns exemples de temes que es poden tractar als acompanyaments són: posar en marxa l’entitat, realitzar projectes d’intervenció, millorar la gestió del voluntariat, planificar la comunicació, gestionar la captació de fons, engegar processos d’avaluació, coordinar el treball en xarxa, avançar en la sostenibilitat o implementar un model de finances ètiques.

Ser entitat col·laboradora

Xarxanet es posa a disposició com a plataforma no només per a l’associacionisme sinó de l’associacionisme. Com a tal, totes les entitats tenen la possibilitat de fer-se col·laboradores. És totalment gratuït, i l’únic requisit és que estiguin formalment constituïdes.

Les entitats col·laboradores tenen accés a altres serveis concrets de Xarxanet. Poden publicar notícies, entrevistes i reportatges per a difondre les seves activitats i projectes; disposar d’un perfil al portal amb les seves dades principals, de contacte i documents de transparència; i conèixer abans que ningú les novetats de Xarxanet i les comunicacions especials.

Actualment, el projecta compta amb al voltant de 400 entitats col·laboradores d’arreu del territori.