Àmbit de la notícia
Ambiental

10 activitats de la Setmana de la Natura que no et pots perdre

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Les activitats es duran a terme durant dos caps de setmana.
    Les activitats es duran a terme durant dos caps de setmana. Font: Setmana de la Natura
  • El model de producció i consum dels éssers humans està destruint l'hàbitat de moltes espècies.
    El model de producció i consum dels éssers humans està destruint l'hàbitat de moltes espècies. Font: Setmana de la Natura
  • Algunes activitats van acompanyades de tasques de voluntariat.
    Algunes activitats van acompanyades de tasques de voluntariat. Font: Setmana de la Natura

Nova edició de la iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura que vol promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic de Catalunya.

Enguany se celebra la sisena edició de la Setmana de la Natura, una campanya d’implicació ciutadana que té com a objectiu conscienciar sobre la importància de conservar el medi ambient a Catalunya.

Segons l’informe de l’Estat de la Natura a Catalunya 2020, “el 75% de les espècies d’interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable”, a causa de la destrucció dels seus hàbitats pel model de producció i consum dels éssers humans. Aquest fet provoca que els animals salvatges hagin de viure en espais més reduïts i en contacte amb els humans, facilitant la transmissió de patògens i malalties

Per fer visible la necessitat d’implicar-nos col·lectivament per assegurar l’equilibri dels ecosistemes, la Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, organitza, fins al 5 de juny, una sèrie d’activitats arreu del territori català. Aquestes són deu de les més destacades, tot i que pots consultar la llista sencera en aquest enllaç:

1. Els cavalls al parc

La Fundació Miranda organitza, el dissabte 29 de maig, una passejada guiada pel Parc del Garraf per anar a trobar cavalls que pasturen lliures en l’entorn natural. La Fundació també donarà a conèixer la seva tasca: reconnectar els equins amb la natura. 

2. Immersió al prat de Gram de la Badia de Roses 

També el dissabte 29 de maig, la Fundació Alive, juntament amb el Club Nàutic l'Escala, organitza una immersió d’una hora, a uns 10 metres de fondària, enmig d’un prat de Gram de vuit-centes hectàrees d’extensió. Un cop submergits, les persones participants buscaran altres habitants del prat com peixos, anemones, sèpies, llagostins o meduses.

3. Descobreix l’entorn natural de Tamarit

El Centre d’Educació Ambiental Hort de la Sínia organitza, el diumenge 30 de maig, un recorregut per la platja natural de Tamarit, el bosc de ribera de la desembocadura del riu Gaià i els horts ecològics familiars i el “jardí dels Sentits”, del mateix centre. Les aportacions de les persones participants, de dos euros per persona, es destinaran al Centre de cria de tortugues de terra.

4. Els amfibis i els altres habitants de la bassa

El dissabte 29 de maig, a Vic, el Grup de Naturalistes d’Osona organitza un mostreig d’una bassa restaurada al parc del Puig dels Jueus guiat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – UVic – UCC. S’hi determinaran els invertebrats aquàtics i s’identificaran les postes, els adults i les larves que es capturin.

5. Visita guiada a l’estany de Sils i voluntariat

La Fundació Emys farà una visita guiada a l’estany de Sils el dissabte 29 de maig. Les persones participants podran conèixer quin és l’estat ecològic d’aquesta bassa i la seva biodiversitat. A més a més, realitzaran una acció de voluntariat a l’aguait vell de Sils per a millorar la conservació i el manteniment de l’espai.

6. Presentació del llibre ‘Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic, conèixer-lo per combatre’l’

El divendres 4 de juny, la periodista Cori Calero presenta el seu llibre en el qual parla de per què el canvi climàtic és un dels problemes més greus actualment i de la importància de conèixer les seves causes i conseqüències per combatre’l de forma activa. L’acte es farà a les 18.30 h a l’Aula Ambiental Bosc Turull de Barcelona.

7. Hora del conte a la Banqueta

El dissabte 5 de juny, La Banqueta de Juneda explicarà contes relacionats amb la natura per als més menuts, enmig del Parc de la Banqueta. Per participar-hi és necessària la inscripció prèvia.

Aquesta associació que vetlla per la conservació del Patrimoni Natural i la millora mediambiental de Juneda i el seu entorn, enguany està de celebració, ja que compleix trenta anys.

8. Descobrim les varietats tradicionals i com preservar-les 

El Col·lectiu Eixarcolant organitza una sortida pels seus horts que permetrà descobrir les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals que s’hi cultiven. També oferiran una visita a les instal·lacions de triatge i conservació de les llavors. L’activitat es farà el dissabte 5 de juny a les 10.30 h i té un preu de deu euros, vuit per a socis i sòcies. Tots els diners recollits es destinaran al manteniment del banc de llavors.

                    

9. Geologia al Coll de Creus

El dissabte 5 de juny també es farà una visita guiada al Coll de Creus a càrrec de l’Albert de Gràcia, educador ambiental d’Iprojecta, empresa guanyadora del concurs dels Serveis d’Informació i Educació Ambiental  2020-2022. Ell explicarà a les persones participants d’aquesta excursió els secrets dels terrenys vermellosos d’aquesta zona del Parc Natural del Cadí-Moixeró. 

10. Ultra Clean Marthon

El dissabte 5 de juny, el Dia Mundial del Medi Ambient, com a clausura de la Setmana de la Natura, se celebra l’Ultra Clean Marathon (UCM), una cursa on, a la vegada que es corre, es recullen residus abandonats als espais naturals, una pràctica coneguda com a ‘plogging’

La cursa, de seixanta quilòmetres, començarà a Terrassa i passarà per espais com ara el Parc Natural de Collserola, el riu Besòs i altres punts vora la mar Mediterrània. Per participar-hi, cada equip ha de fer una donació de sis-cents euros al projecte de conservació de la natura i defensa del medi ambient que més els hi agradi.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari