Àmbit de la notícia
Ambiental

Solucions per combatre els impactes de la crisi energètica i el canvi climàtic a Barcelona

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • En el marc del projecte es treballaran dues accions principals per garantir una ciutat amable amb la sostenibilitat i per eliminar la pobresa energètica.
    En el marc del projecte es treballaran dues accions principals per garantir una ciutat amable amb la sostenibilitat i per eliminar la pobresa energètica. Font: Adobe Stocks
  • Xarxa de Ciutats Comestibles (Edible Cities Network – EdiCitNet)
    Es preveu que el projecte tingui una durada de dos anys, fins al juliol de 2025. Font: EdiCitNet Font: EdiCitNet
  • L'equip que treballa pel Climate-Ready Barcelona està format per l'Associació Ecoserveis, ABD, el CIMNE i Bit Genoma Solucions Digitals.
    L'equip que treballa pel Climate-Ready Barcelona està format per l'Associació Ecoserveis, ABD, el CIMNE i Bit Genoma Solucions Digitals. Font: Associació Ecoserveis

L’Associació Ecoserveis i l’Associació, Benestar i Desenvolupament, amb diverses entitats tecnològiques, engeguen el projecte 'Climate-Ready Barcelona' per facilitar la vida a la ciutat i eliminar la desigualtat energètica.

Durant l’estiu, cada vegada és més comú sentir a parlar dels refugis climàtics. Són zones de la ciutat, petits oasis interiors o exteriors, que han estat pensades per garantir que la ciutadania i, sobretot, els grups més vulnerabilitzats, amb menys accés als recursos energètics, redueixin el patiment dels efectes de la calor intensa. És ben sabut que la crisi climàtica perpetra les onades de calor, les quals arriben amb més freqüència i més intensitat.

Els impactes d’aquesta problemàtica ja es comencen a veure reflectits en la planificació i organització de les ciutats: les poques zones d’ombra i les reduïdes àrees verdes provoquen que l’asfalt assoleixi unes temperatures extremes que maximitzen la calor, augmenten el malestar de la ciutadania en moure’s per la població i minva la seguretat de les persones.

En aquest sentit, l’Associació Ecoserveis enfoca la seva tasca en la promoció d’un model energètic inclusiu, just, sostenible i innovador. Per aconseguir-ho, un dels projectes que engeguen seguint aquest camí és 'Climate-Ready Barcelona'. El desenvolupament de la iniciativa el fan de la mà de l’Associació, Benestar i Desenvolupament (ABD), del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE) i de Bit Genoma Solucions Digitals.

"La idea principal és poder promocionar i desenvolupar unes solucions per la ciutadania per fer front a la crisi energètica i al canvi climàtic, uns problemes actuals que dificulten la vida a les ciutats. Volem sensibilitzar i empoderar a les persones, sempre amb el suport de l’ajuntament", explica Federica Giardina, consultora energètica de l’Associació Ecoserveis. L’objectiu principal és generar respostes per a prevenir i adaptar-se, a escala local, als efectes del canvi climàtic.

La creació d’un ‘Heat Map’ i la millora dels Punts d’Assessorament Energètic, accions clau

Per assolir-ho, les accions principals que es desenvoluparan són dues. Per una banda, es treballarà en la millora d’un servei ja existent, els Punts d’Assessorament Energètic (PAE). Aquest servei públic ajuda a la ciutadania que pateix un risc més elevat de vulnerabilitat energètica.

"El que proposem dins del projecte és fer una millora de l’aplicació La Meva Energia, enllaçada als PAE, per tal que aquesta doni consells, alertes climàtiques i avisos administratius per conscienciar i formar la població", detalla Giardina. Gràcies als ‘partners’ tecnològics del projecte, es donaran serveis avançats d’informació sobre l’energia i, per exemple, es podran generar solucions per reduir el problema de la pobresa energètica.

La segona acció és la creació d'un mapa de vulnerabilitat climàtica de les llars de Barcelona. "Gràcies als diferents colors, les persones podran jugar i entendre una mica com està la ciutat des d'un punt de vista de gestió de la vulnerabilitat energètica i la vulnerabilitat climàtica", diu la consultora energètica d’Ecoserveis.

A través d’aquestes dues accions, les entitats impulsores pretenen, a més de conscienciar i informar a la ciutadania, ser la base i els fonaments d’un pla de polítiques públiques que s’encamini cap a una transició energètica més justa, inclusiva i sostenible. "Barcelona té un pla estratègic per la transició climàtica energètica molt interessant, molt innovador, i volem que sigui una ciutat més vivible i més sostenible, i que la població conegui com està organitzada urbanísticament", expressa Federica Giardina.

Una gran esfera que treballa per a la sostenibilitat

'Climate-Ready Barcelona' és finançat pel programa Local Governments for Sustainability (ICLEI), una iniciativa internacional i una xarxa global que posa en comunicació governs locals a escala regional. El seu objectiu principal és incrementar i millorar la sostenibilitat en l’àmbit local, però dins una comunitat internacional. Actualment, compta amb més de cent vint-i-cinc països adherits.

ICLEI dona finançament als ajuntaments perquè puguin implementar el ‘European Green Deal’ o Pacte Verd Europeu, un document que detalla cap a quina direcció ens hem de moure per assolir la neutralitat climàtica.

De moment, les impulsores de 'Climate-Ready Barcelona' ja varen realitzar la seva primera trobada, on cadascú va poder aportar la seva mirada i perspectiva. "Treballem des d'una idea de cocrear. Hem fet dinàmiques de grup i de treball per assentar els diferents objectius i resultats esperats del projecte. La nostra finalitat és crear una eina social molt innovadora", destaca Giardina. Es preveu que el projecte tingui una durada de dos anys, fins al juliol de 2025.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari