La ciutat de Villach, a Àustria, seu del 35è Aplec Internacional d'Adifolk

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La delegació austríaca de la ciutat de Villach durant la 5a Gala de l'Any d'Adifolk. Font: Adifolk
La delegació austríaca de la ciutat de Villach durant la 5a Gala de l'Any d'Adifolk. Font: Adifolk
La bandera d'Adifolk deixa Elvas per viatjar cap a la ciutat de Villach. Font: Adifolk
La bandera d'Adifolk deixa Elvas per viatjar cap a la ciutat de Villach. Font: Adifolk
Com no podia ser d'una altra manera, el capgròs Folk hi serà present a l'InCulCat. Font: Adifolk
El capgròs Folk sempre està present durant els esdeveniments organitzats per l'entitat. Font: Adifolk

La ciutat de Villach, a Àustria, seu del 35è Aplec Internacional d'Adifolk

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat va anunciar, durant la 5a gala de l'any, que el país austríac acollirà, per tercera vegada, la gran mostra de la cultura popular catalana que se celebrarà del 16 al 18 de juny.

La ciutat austríaca de Villach acollirà el 35è Aplec Internacional d'Adifolk, del 16 al 18 de juny de 2023. L'esdeveniment, que any rere any porta un tastet de la cultura popular i tradicional catalana a una ciutat del món, viatjarà per tercera vegada a Àustria, després dels aplecs celebrats a Innsbruck, el 1998, i a Graz, el 2004. D'aquesta manera, Villach, municipi conegut pel seu carnaval, esdevindrà capital de la cultura catalana i agafarà el relleu d'Elvas (Portugal), on es va celebrar, de manera exitosa, el 34è Aplec Internacional l'agost de 2022.

La gran mostra de la cultura popular catalana és un dels esdeveniments centrals de l'Associació per a la difusió del folklore (Adifolk). Ivan Besora, president d'Adifolk, es mostra emocionat per l'elecció de Villach com a seu del pròxim Aplec i anima a tots els grups interessats a presentar la seva sol·licitud per participar-hi. Des d'Adifolk s'espera la participació d'unes 800 persones, el que suposa un augment considerable respecte a les 600 persones que van participar en l'Aplec aquest passat estiu.

El termini d'inscripció dels grups que vulguin formar part del 35è Aplec Internacional finalitzarà el pròxim 6 de gener. En la tria dels grups es tindran presents criteris de qualitat artística, distribució territorial i representativitat dels col·lectius de cultura popular. D'aquesta manera, es pretén oferir una àmplia diversitat, tant de tots els àmbits de la cultura popular com del territori, i barrejar el bo i millor del que poden oferir els grups per convertir els actes en espectacles de carrer.

Com és habitual des de l'any 2016, l'Aplec deixa de banda les seves dates de celebració més tradicionals, durant la primera setmana de setembre, per adaptar-s'hi i fer coincidir la mostra de cultura popular catalana amb alguna celebració local. "Creiem que és més positiu que en aquelles mateixes dates a la ciutat escollida hi hagi alguna celebració important", afirma Besora. Així es compleix amb un dels objectius de l'Aplec, el de contribuir a la projecció del folklore en ciutats que, per afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya, tenien molta significació.

L'anunci de la seu del 35è Aplec Internacional va ser la cirereta de la 5a Gala de l'Any, esdeveniment que es va celebrar a finals del passat novembre a Balaguer. En aquest esdeveniment hi van ser present una delegació de l'ajuntament de la ciutat austríaca. La vicealcaldessa de Villach va ser l'encarregada de recollir la bandera d'Adifolk. L'acte també va comptar amb la presència de la delegada de la Generalitat a l'Europa Central, Krystyna Schreiber.

La 5a Gala de l'Any

Durant la gala, a banda de revelar la ciutat que acollirà l'Aplec, es van entregar els Premis Adifolk. Enguany. els guardons van recaure en la Colla del Ball de Gitanes de Parets, com a Grup de l'Any; la Federació Catalana d'Entitats Corals va guanyar en la categoría de Federació per la creació del Cor de Cambra, concebut per a l'Aplec Internacional d'Elvas, però que ha tingut continuitat posteriorment; i el premi a la Personalitat de l'Any 2022 va ser per al Grup de Sardanistes de Girona, una entitat que ha participat en les trenta-quatre edicions de l'Aplec.

L'esdeveniment també va servir per fer un repàs al que ha estat la cultura popular catalana durant l'any, tot recordant els diversos esdeveniments d'Adifolk, com ara la primera edició de l'Inculcat, l'Aplec Internacional d'Elvas, les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) o els actes de l'11 de setembre. "Valorem molt positivament que, després d'una temporada amb molts obstacles, finalment la cultura popular ha tornat al 100%", afirma Besora.

"Estem molt satisfets per haver pogut fer totes les activitats, com ara l'Inculcat, que després d'ajornar-lo diversos cops, el vam poder celebrar a Capellades; amb l'Aplec vam veure una ciutat entregada, i en la qual vam viure de nou l'ambient de cultura popular al carrer, i sense restriccions, com a nosaltres ens agrada; les JIF van arribar a un nombre considerable de municipis, i per l'11 de setembre vam poder fer una mostra de cultura catalana al Parlament de Catalunya", recorda Besora.

La gala va suposar el tancament d'un any en el qual s'ha celebrat el 50è aniversari de l'entitat, una efemèride, que es va iniciar al març amb un acte d'homenatge al Teatre Moral de Gràcia, a Barcelona, i que ha continuat amb l'exposició commemorativa de l'aniversari 'Adifolk, internacionalitzant la cultura popular des de 1972', una mostra itinerant que ha viatjat arreu del país, però també a Madrid, Saragossa o Elvas. L'exposició, que ha tingut molt d'èxit i demanda, continuarà viatjant, almenys, durant els primers mesos de 2023, a municipis com Lleida o Piera.

Tal com assenyala Besora, habitualment la Gala de l'Any era l'últim acte de l'any d'Adifolk. Enguany, però, del 3 al 6 de desembre Catalunya ha acollit el 39è Congrés de la Confederació Internacional d'Organitzadors de Festivals de Folklore (CIOFF), esdeveniment organitzat per Adifolk en el qual representants de festivals de folklore d'arreu s'han reunit a Montblanc per dur a terme unes jornades de treball. Durant les jornades també hi ha hagut temps per celebrar petits tastets de la cultura popular catalana.

Afegeix un comentari nou