3 alternatives ètiques al Mobile World Congress
Comparteix
Durant els dies que se celebrarà el Mobile World Congress, hi haurà alternatives més ètiques i solidàries. Minerals de sang, drets laborals i sobirania tecnològica, alguns dels temes que es tractaran en aquests tres actes.
Som a mitjans de febrer i un dels propers esdeveniments que es celebraran a la ciutat de Barcelona és el Mobile World Congress. Del dilluns 27 de febrer al dijous 2 de març es celebrarà aquest congrés de referència mundial, del qual es preveu l'assistència de desenes de milers de persones de tot el món. Segons dades de la organització, l'any passat van assistir més de 100000 persones de més de 200 països i es van presentar 40 nous dispositius electrònics.
Però, tot i les impressionants dades i les grans innovacions tecnològiques que es presenten durant el congres, any rere any es pot comprovar com el Mobile World Congress no dona cap tipus d'informació sobre la problemàtica dels minerals conflictius presents en els dispositius mòbils, o les males condicions laborals que pateixen els treballadors i treballadores de les empreses que fabriquen aquests dispositius.
Fruit d'aquesta mirada poc ètica, l'any passat diverses entitats van començar a organitzar actes paral·lels al Mobile World Congress. I aquest 2017 es celebrarà: el Mobile Social Congress 2017, el 2n Congrés de Sobirania Tecnològica i les Jornades Anti-MWC.
Organitzat per Setem Catalunya, el Mobile Social Congress 2017 es realitzarà els dies 28 de febrer i 1 de març, al Pati Manning de Barcelona. Durant el Mobile Social Congress, hi haurà xerrades sobre els minerals de sang, la vulneració de drets humans i laborals a les fabriques que fabriquen dispositius electrònics, les alternatives a l'oligopoli sobre telefonia i Internet i l'autonomia tecnològica. Bona part dels temes que es tractaran, es poden resumir en aquestes infografies que han desenvolupat l'equip de comunicació del congres.
Durant aquests dos dies també hi hauran tallers sobre la reutilització i reciclatge de dispositius electrònics amb Circuit Pangea i eReuse.org, desmuntatge i reconeixement de peces d'un telèfon mòbil Fairphone, sessions de treball sobre negocis amb llicències obertes i producció col·laborativa d'aplicacions mòbils i tallers sobre la utilització de GNU/Linux.
A la finalització d'aquests tallers i xerrades, també hi haurà tallers sobre com arreglar els vostres dispositius electrònics i sessions de discjoquèis.
Organitzat pel Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica, es realitzarà el dia 4 de març al Centre Cívic Joan Oliver «Pere Quart». El programa d'actes està format per diverses xerrades que tractaran temes com: dones i tecnologia, les grans empreses davant les persones, la sobirania tecnològica, violència masclista i noves tecnologies, la computació quàntica, la Xarxa d'Innovació Pública i la xarxa oberta, lliure i neutral Guifi.net. També hi haurà tallers sobre l'eina Open Source Intelligence i Nabú Project, i demostracions de l'eina decidim.barcelona.
Totes les persones que vulguin formar part de la organització d'aquest congrés, poden enviar un correu electrònic al Grup Promotor. Tota la organització del congrés és en obert i es pot participar d'ella mitjançant aquesta wiki.
Organitzat per moviments llibertaris, aquestes jornades es faran a diversos emplaçaments com La Cinètika o Can Batlló. Les jornades es realitzaran els propers dissabte 18, el divendres 24 i el dissabte 25 de febrer. Durant aquests dies hi hauran xerrades sobre drets laborals, tecnologització de les fronteres, què hi ha darrera el Mobile World Congress, noves tecnologies associades a la repressió, contaminació electromagnètica i xarxes socials. També hi hauran tallers sobre autodefensa digital i fonts d'informació obertes.
Afegeix un nou comentari