Àmbit de la notícia
Cultural

5 llibres de cultura popular ideals per regalar al Nadal

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Una mostra de pessebres d'arreu el territori català.
    Poques vegades som conscients de la delicadesa de la molsa i de les seves funcions. Font: Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat
  • Fragment de la portada del llibre 'El tió de Nadal’ de Josep Fornés, on s'ha recuperat una fotografia antiga d'un nen fent cagar el tió
    Fragment de la portada del llibre 'El tió de Nadal’ de Josep Fornés, on s'ha recuperat una fotografia antiga d'un nen fent cagar el tió
  • El teatre del Foment Hortenc acull de nou 'Els Pastorets'.
    El teatre del Foment Hortenc acull de nou 'Els Pastorets'.

Un recull de cinc obres que tenen com a propòsit divulgar la cultura popular catalana en tradicions de Nadal, per donar-ne a conèixer l’origen.

L’època de Nadal està plena de tradicions, costums, rituals i personatges molt arrelats a la cultura popular catalana amb orígens històrics. Una festivitat d’origen religiós, en la qual es commemora el naixement de Jesús, però que prové d’una tradició pagana de celebració del solstici d’hivern, en el qual els dies comencen a allargar-se de nou.

Presentem un seguit de llibres on s’aprofundeix en personatges com el tió o el caganer, en tradicions com el pessebre o l’obra de teatre ‘Els Pastorets’.

1. ‘El tió de Nadal’ - Josep Fornés. Farell Editors.

El primer llibre que presentem parla del tronc de fusta màgic més emblemàtic i tradicional de la celebració de les festes nadalenques a Catalunya. 'El tió de Nadal' és considerat el primer llibre que tracta en profunditat la figura del tió. Presenta els seus orígens i història, els quals no tenen un lligam estret amb el Nadal, sinó que s’apropa més al culte dels arbres, la natura, el foc i els avantpassats, i el vincle amb el solstici d’hivern.

Un llibre que amaga un seguit d’històries tradicionals amb testimonis reals, narra l’evolució del tió durant el pas del temps, i exposa tot el que aquest personatge representa per a moltes famílies i poblacions de Catalunya, juntament amb les seves típiques cançons populars i un gran ventall d’anècdotes i curiositats més.

2. ‘El Caganer, la figura més popular del pessebre català' - Jordi Arruga i Josep Mañà. Editorial Alta Fulla.

Continuem per una de les figures més emblemàtiques i representatives de la cultura popular catalana al pessebre: el caganer. De l’Associació Amics del Caganer, que ja porta trenta anys en funcionament i és l'única entitat de Catalunya que defensa i divulga aquesta figura, en formen part els dos escriptors de l’obra, dos dels socis fundadors, Jordi Arruga i Josep Mañà, originalment publicada el 1992, però es va reeditar l’any 2018 amb noves dades. 

Plasma els estudis sobre la figura, les seves característiques principals i el fet que, la seva inserció al pessebre, va permetre humanitzar-lo. A més, es parla del seu missatge i dels condicionaments biològics del nostre organisme.

Jordi Sarrate, soci fundador de l’Associació Amics del Caganer de Catalunya, també va presentar un llibre sobre aquest personatge, anomenat ‘El Caganer’. És una antropologia que estudia els orígens, les interpretacions, el significat i la història de la figura. Sarrate va crear el primer Museu del Caganer de Catalunya, a la població osonenca de Centelles, en el qual hi ha exposades més de mil figures d’aquest personatge en una col·lecció enorme.

3. ‘El nostre pessebre. Tradició, història i simbolisme’ - Valentí Serra de Manresa. Editorial Mediterrània.

El muntatge del pessebre és una tradició de Nadal present a la gran majoria de les llars, una representació en miniatura del naixement de Jesús la nit del 25 de desembre. L'explicació dels orígens i la història del pessebre no pot faltar en el llistat de llibres de cultura popular.

Un relat que plasma el vessant històric d'aquesta tradició és l'obra ‘El nostre pessebre. Tradició, història i simbolisme’. L’autor, Valentí Serra, frare, explica la propagació del pessebrisme popular per part dels religiosos caputxins de Catalunya i Mallorca. Els frares, després de les exclaustracions del segle XIX, van impulsar la fabricació de pessebres arreu del territori. Un llibre on es descobrirà l’origen del pessebre, l’any 1223, a l’experiència de Nadal a Greccio viscuda per Sant Francesc d’Assís.

4. ‘Celebrem el Nadal’ - Amadeu Carbó. Edicions Morera.

Per conèixer en profunditat totes les tradicions i costums nadalenques més rellevants de Catalunya, aquest llibre és imprescindible. Escrit per l'especialista en cultura popular, Amadeu Carbó, plasma tradicions com la Missa del Gall, l’àpat de Nadal, personatges com l’Home dels Nassos o el Pare Noel, i rituals com fer cagar el tió, muntar el pessebre o menjar raïm per Cap d’Any.

Un llibre que permet descobrir un ampli nombre de curiositats al voltant d’aquesta època festiva de l’any. Però no és l’única novel·la que centralitza totes les nostres tradicions. Joan Soler i Amigó, especialista en l’univers tradicional català, va publicar el llibre ‘Tradicionari del Nadal Català’, que recull els orígens i el patrimoni etnogràfic dels costums, creences i rituals que celebrem a Catalunya, des de les arrels mítiques de la religió antiga fins a les expressions cristianes actuals.

5. ‘Els Pastorets de Folch i Torres. L’origen caputxí d’un fenomen teatral’ - Carme Tierz. Editorial Mediterrània.

Una de les obres de teatre més tradicionals que, cada Nadal, es pot gaudir a la majoria de poblacions de Catalunya, i fins i tot participar-hi, és la clàssica de ‘Els Pastorets’. En aquest llibre es descobreixen els orígens i la història que hi ha darrere la creació d’aquesta obra de teatre, escrita originalment per Josep Maria Folch i Torres i encarregada pel pare caputxí Rupert Maria de Manresa. Es va estrenar per primer cop en tota la història el 24 de desembre de 1916 al Coliseu Pompeia de Barcelona. 

La periodista Carme Tierz recull en aquest llibre la investigació històrica, també, sobre la figura de Folch i Torres, i el vincle que tenia amb l’orde caputxí, amb dades i documentació inèdites.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari