Àmbit de la notícia
Comunitari

La Fundació Comtal demana suport per ajudar jovent en situació vulnerable a reescriure el seu futur

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La Fundació Comtal ha rellançat la campanya 'La Universitat Politècnica del Carrer'.
    La Fundació Comtal ha rellançat la campanya 'La Universitat Politècnica del Carrer'. Font: Fundació Comtal
  • Alumnat de l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal.
    Alumnat de l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal. Font: Fundació Comtal
  • Alumnat d'uns dels PFI de l'entitat.
    Alumnat d'uns dels PFI de l'entitat. Font: Fundació Comtal

L’entitat denuncia la situació precària que viuen moltes joves i rellança la campanya ‘La Universitat Politècnica del Carrer’.

“La Fundació Comtal em va demostrar que existeixen les segones oportunitats, he crescut com a persona i he tret profit de tot el que porto dins i ni jo mateixa sabia que tenia”, explica en un vídeo la Noa, de divuit anys, i alumna del Programa de Formació i Inserció (PFI) de cuina de l’entitat. El seu cas és un més dels centenars de joves amb històries difícils, farcides de superacions personals, a qui la Fundació Comtal ha ajudat a caminar cap a un futur millor de la mà dels diversos projectes que té en marxa.

Una tasca que l’entitat realitza a contracorrent, davant la crua realitat i la precarietat que impacta en moltes joves al nostre país, i molt especialment, aquelles d’origen migrant, no acompanyades, extutelades, o que procedeixen de contextos de molta dificultat i vulnerabilitat.

En aquest escenari, i aprofitant el rellançament de la impactant campanya de l’entitat, ‘La Universitat Politècnica del Carrer’, en què vol fer visible la manca d’oportunitats que impedeix que moltes persones joves puguin trencar el cercle de la pobresa, la fundació vol posar el focus i denunciar la dura realitat amb què es topa diàriament a l’hora d’ajudar aquest jovent.

“Joves sense futur, sense oportunitats i amb mil portes tancades”, descriu la fundació per radiografiar de forma concisa la situació de molt jovent que acompanya i orienta. Per revertir aquest context, l’entitat demana col·laboració amb la campanya, amb l’objectiu de millorar la situació del jovent que atén a través de més beques i acompanyament. Es pot donar un cop de mà fent un donatiu o a través del voluntariat.

Una realitat difícil per al jovent

Així, la Fundació Comtal vol llançar un crit d’alerta sobre la precària situació que viuen moltes joves. Ho fan palès totes les dades, que han empitjorat encara més arran de diversos factors com l’increment del cost de la vida i la precarietat laboral que pateixen. En aquest sentit, apunten, un 49% de les joves tenen contractes temporals, parcials i amb salaris baixos. 

Si ampliem el focus, és una evidència que el risc de pobresa ha repuntat des de la pandèmia, sobretot pel que fa a la població jove. Així, un de cada tres joves d’entre setze i vint-i-nou anys es troba en perill de pobresa, segons les dades de l’IDESCAT. A Barcelona, són el 28,6%. 

Una de les principals causes d’aquesta realitat és l’elevat atur que afecta la gent jove. De fet, la taxa de desocupació entre joves d’entre setze i vint-i-quatre anys s’enfila per sobre del 29% a Catalunya. Un fet que va directament vinculat a l’alt nivell d’abandonament escolar prematur, que se situa en el 16,9% a Catalunya, per sobre de la mitjana de l’Estat (13,9%) i de la Unió Europea (9,7%). En aquest sentit, quatre de cada deu joves que només tenen l’educació obligatòria no tenen feina. 

Tot plegat té greus conseqüències per a la salut mental del jovent, que, molt sovint, a més d’acompanyament acadèmic i reforç escolar, necessita suport emocional. A Barcelona, segons l’Enquesta de Joventut, el 39,1% dels joves menors de trenta-quatre anys es troba en risc de patir problemes de salut emocional. A més, gairebé el 9% dels alumnes d’instituts catalans ha arribat a considerar la idea de suïcidar-se.  

Les dificultats d’accés a l’habitatge és un altre factor que actua com a fer per a la construcció d’un projecte de vida per al jovent. Només un 15,9% de les joves menors de 30 anys es poden emancipar i una de cada tres llars de menors de vint-i-nou anys es troba en risc de pobresa.  

Projectes des de diversos àmbits per acompanyar, orientar i formar joves en situació vulnerable

Amb tot, qui més adversitats ha d’enfrontar i més sovint es queda en el camí és el jovent migrant no acompanyat, extutelat o en situació de vulnerabilitat social i econòmica, i procedents de famílies sense estudis professionalitzadors i que viuen en llars amb ingressos insuficients per cobrir necessitats bàsiques. Són joves d’aquests col·lectius les que acompanya, orienta i forma la Fundació Comtal a través dels seus programes i projectes.

En l’àmbit laboral, l’entitat aborda la inserció laboral d’aquest jovent en situació vulnerable a través de programes com ‘Incorpora jove'; i fomenta la millora de l’ocupabilitat a través de Punts Formatius, on es treballen aspectes com competències transversals i digitals, així com a realitzar CV i simular entrevistes de feina, entre altres. L’últim any, la fundació ha aconseguit que noranta joves trobin feina.

Des del punt de vista educatiu, l’entitat s’enfoca a combatre l’abandonament escolar prematur a través de beques per formar-se, una iniciativa que ha beneficiat més de dues-centes joves i que es duu a terme en col·laboració amb altres entitats com la Fundació Nous Cims, la Fundació Maite Iglesias Baciana, la Fundació Sandra Salgado i la Fundació Espavila

Entre els projectes educatius destacats de l’entitat també hi ha l’Escola de Segona Oportunitat, que proporciona a joves en situació d’exclusió una nova oportunitat per formar-se i definir el seu itinerari formatiu i laboral tenint en compte les seves potencialitats.

“Estava molt preocupat, però la Fundació Comtal em va buscar una habitació per dormir, alimentació i em va ajudar amb tot el tema de la documentació; ara estic molt content i l’any que ve vull estudiar un PFI de jardineria perquè vull ser jardiner”, afirma l’Ebrima, de divuit anys, alumne del projecte ‘Construeix-te’, un dels programes que s’engloben a l’Escola de Segona Oportunitat. 

La fundació ha assolit que un 80% de les joves de l’escola aconsegueixin trajectòries d’èxit, que el 75% continuï formant-se el proper curs i que més del 87% millori les seves competències transversals. 

En l’àmbit residencial, s’acull a jovent extutelat i en situació de vulnerabilitat i es cobreixen les seves necessitats bàsiques d’habitatge, alimentació i higiene, i s’acompanya a les joves en el seu procés d’emancipació i transició cap a la vida adulta. A banda, es fomenten hàbits de vida saludables i se les ajuda amb tràmits legals, econòmics, sanitaris i administratius. Tot plegat, amb projectes com el Centre Residencial d’Acció Educativa La Salle o les Llars Germà Adrià i Les Corts, entre altres.

L’entitat explica que, en el darrer anys, s’han acollit dotze joves en pisos de promoció a l’autonomia, dels quals el 37,5% han aconseguit emancipar-se, amb una feina estable i habitatge. 

Continuar acompanyant i donant suport a aquest jovent per reescriure el seu futur és el principal objectiu de la fundació. Qui vulgui posar el seu gra de sorra per cobrir les necessitats de les joves que atén l’entitat pot fer-ho per diverses vies a través del seu web. Es tracta que puguin albirar un futur, gaudeixin d’oportunitats i tinguin portes obertes.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari