Aliança per acompanyar persones en situació de soledat no desitjada
Comparteix
Creu Roja i set fundacions i empreses impulsen un nou programa per identificar i intervenir contra l’aïllament social. La pandèmia ha incrementat una solitud que pot dur a l’exclusió social.
Detectar tan aviat com sigui possible les situacions de soledat no desitjada i intervenir de la forma més adequada contra aquesta “epidèmia silenciosa” és l’objectiu d’un nou programa de la Creu Roja i set fundacions empresarials que es diu 'Transformant el futur', es posarà en marxa a Catalunya com a prova pilot i després s’ampliarà a tot l’Estat.
El responsable d’Innovació de Creu Roja Catalunya, Manel Górriz, va explicar divendres passat en la presentació de la nova iniciativa que, a més d’actuar amb celeritat amb respostes de protecció i atenció social quan la situació de soledat ja es produeixi, s’intentarà fer-ho de manera preventiva per evitar-la. Una altra línia d’actuació serà sensibilitzar la ciutadania sobre la qüestió i intentar involucrar-hi també altres entitats i les administracions.
Les empreses Aigües de Barcelona, Fundació La Caixa, Capgemini España, Fundació Cellnex, Fundació Pimec, Fundació Tecnologies Socials – TECSOS i Vodafone intervindran en aquest programa contra l’aïllament social.
Angoixa, baix estat d'ànim i por
Algunes de les conseqüències d’aquesta soledat no desitjada és un augment de la vulnerabilitat, efectes negatius en la salut física i mental, i un major risc de mortalitat. Són persones que reconeixen viure en situació d’angoixa, baix estat d’ànim i fins i tot de por. Una de les qüestions en què insisteixen des de Creu Roja és que la solitud no desitjada no és només cosa de persones grans, com es pot arribar a pensar, sinó que acompanyen joves o persones malaltes que també se senten soles.
Així, com a principals col·lectius destinataris, de moment, es pensa en persones grans, joves d’origen immigrant, persones aturades durant molt de temps, famílies monoparentals i dones supervivents de violència masclista. També es tindran en compte persones amb malalties cròniques i malalties mentals, afectades per la bretxa digital, que estan en situació de sense llar, i recluses o exrecluses.
Què es considera soledat no desitjada? Doncs, segons l’entitat humanitària, és el sentiment subjectiu i mantingut en el temps que sorgeix quan una persona sent que no pot compartir les seves vivències amb algú altre o quan no té a ningú de confiança en moments de situació complicada.
Algunes de les conseqüències de la solitud no desitjada poden ser de caràcter físic (tensió muscular, malalties), psicològic (dificultats cognitives, trastorns de l'estat d'ànim), social (pèrdua d'interès o dependència) i ocupacional (baix rendiment).
El conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, va destacar el front comú de col·laboració entre empreses de diferents àmbits i sectors per a un projecte social que vol “trobar solucions conjuntes”. En la mateixa línia, la directora corporativa de Programes Socials de la Fundació La Caixa, Montserrat Buisan, va afirmar que “la suma d’esforços és la millor manera d’abordar aquests reptes amb excel·lència i eficàcia”.
"La comunitat té un paper essencial a l'hora de donar resposta a les persones en situació de soledat. Apostem per les persones que ajuden persones". @ManelGorriz, resposable d'Innovació de la Creu Roja Catalunya pic.twitter.com/PDkf9oriF4
— Creu Roja Catalunya (@CreuRojaCAT) December 10, 2021
Afegeix un nou comentari