Àmbit de la notícia
Social

Barcelona i Badalona necessiten voluntariat per a un nou recompte de persones sense llar

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Badalona necessita un centenar de persones voluntàries per recomptar les que dormen al carrer la nit del 30 de maig.
    Badalona necessita un centenar de persones voluntàries per recomptar les que dormen al carrer la nit del 30 de maig. Font: Taula Sense Llar de Badalona
  • Badalona farà el 30 de maig el quart recompte i l'organitza la Taula Sense Llar de Badalona.
    Badalona farà el 30 de maig el quart recompte i l'organitza la Taula Sense Llar de Badalona. Font: Taula Sense Llar de Badalona
  • La Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL) organitza el recompte a la ciutat comtal.
    La Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL) organitza el recompte a la ciutat comtal. Font: XAPSLL

L'acció nocturna per tenir dades de les persones que dormen al carrer i poder adaptar les polítiques socials a la realitat es farà el 30 de maig. També hi ha recomptes a l'Hospitalet de Llobregat i a Santa Coloma de Gramenet.

La nit del 30 al 31 de maig es tornarà a fer un recompte de les persones que dormen al carrer en aquell moment a Barcelona i a Badalona. Entitats socials que acompanyen les persones sense llar i els ajuntaments de les dues ciutats s'encarreguen de l'organització i fan una crida al voluntariat que hi vulgui participar. També es farà el recompte a l'Hospitalet de Llobregat i a Santa Coloma de Gramenet.

En el cas de l'Hospitalet, però, són les entitats qui l'organitzen, sense l'Ajuntament. La Fundació La VinyaCàritas Diocesana de Barcelona i les parròquies de l'Hospitalet de Llobregat posen en marxa el segon recompte de persones sense llar a la ciutat per comparar-la amb la del 2021, quan es van localitzar seixanta-dues persones al ras i una trentena pernoctant en vehicles abandonats. Necessiten voluntariat i per apuntar-s'hi s'ha d'omplir el formulari.

També a Santa Coloma de Gramenet necessiten voluntariat i qui hi tingui interès ha d'escriure a ningusensellar@gmail.com. En aquest municipi, ho organitza Ningú Sense Llar Gramenet i fa dos anys van localitzar vint-i-vuit persones dormint al ras.

 

A Barcelona, el recompte l'organitza la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), formada per trenta-set entitats i l'Ajuntament. L'acció es fa cada dos anys per dimensionar aquesta realitat social i, alhora, fer evident que existeix. El maig del 2021 es va fer el setè recompte, amb 633 voluntaris i voluntàries, i van comptabilitzar-se 895 persones dormint a la via pública i 3.046 allotjades en equipaments municipals o de les diverses entitats. En el recompte del 2018, se n'havien detectat 956 persones dormint al ras i 2.130, en recursos residencials de la XAPSLL.

Les persones voluntàries que hi vulguin participar el 30 de maig ja s'hi poden inscriure. No cal tenir experiència prèvia, però sí ser major d'edat i tenir capacitat per recórrer a peu una zona determinada de la ciutat durant més de dues hores. Uns dies abans del recompte s'oferirà una formació voluntària als i a les participants i la mateixa nit hi haurà una reunió prèvia per acabar d'explicar la metodologia.

En el cas de Badalona, és el quart cop que es fa el recompte i el munta la Taula Sense Llar de Badalona, que aplega les entitats socials Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, Fundació Mambré, Sant Joan de Déu Serveis Socials i Asaupam, a més de l'Ajuntament.

En el recompte de l'any 2021 es van localitzar quaranta-vuit persones sense llar a Badalona. El director de la Fundació Acollida i Esperança, Josep Maria Lluch, no s'aventura a dir si aquest cop se'n localitzaran més o menys, però sí que explica que les entitats es troben en el dia a dia que les persones que dormen al carrer i que acompanyen cada cop tenen un perfil més divers i que "hi ha més persones joves".

"Han augmentat i força les persones que podem dir que tenen una situació de sense llar i necessiten recursos d'entitats per viure: albergs, pisos, pensions... i també els recursos econòmics i professionals que hi destinem les entitats i l'Ajuntament", hi afegeix Lluch.

El problema de l'habitatge

El recompte mobilitzarà les persones voluntàries entre les dotze de la nit i les dues de la matinada del dimarts 30 al dimecres 31 de maig. Les interessades ja s'hi poden inscriure. El centre d'operacions tornarà a ser la Masia de Can Banús, de la Fundació Acollida i Esperança, on es reuniran els voluntaris i voluntàries una hora abans de sortir per rebre les darreres indicacions. Per poder cobrir bé tots els carrers de Badalona es necessiten un centenar de persones voluntàries. Sortiran en grups de tres o quatre per recórrer una zona determinada i assenyalar on hi ha algú dormint.

En un evident context d'increment de les persones en situació de pobresa i exclusió social, el director de la Fundació Acollida i Esperança subratlla la preocupació per l'increment del nombre de persones en exclusió social severa. "Homes i dones -diu Lluch- que han perdut tota la xarxa personal, que no tenen capacitat de sostenir una feina, per tant, de tenir uns ingressos i que no tenen un accés fàcil a un habitatge".

"Els que podem acompanyar les entitats -hi afegeix Lluch- tenen més possibilitats, però sabem que hi ha gent que queda fora del nostre abast i la seva vida és d'una fragilitat molt gran". El recompte ha de permetre saber quantes persones dormen al ras i, de cara al 2024 o 2025, la Taula Sense Llar de Badalona es planteja anar més enllà i, a més, fer una enquesta per saber qui són i com són aquestes persones i conèixer millor les seves necessitats.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari