Construir la pau, de les ciutats al món

 Font: Unsplash (Llicència CC).

Construir la pau, de les ciutats al món

Resum: 

Les ciutats són l’objectiu principal de les armes nuclears i, per tant, tenen la responsabilitat de denunciar que aquest armament formi part de les polítiques de seguretat nacional.

 Font:

Carme Suñé

Vicepresidenta de FundiPau i membre de l’Alianza por el Desarme Nuclear.

més articles de Carme Suñé

L'activisme a favor de l'eliminació de les armes nuclears implica un treball constant de sensibilització de l'opinió pública i d'incidència política. Aconseguir compromisos institucionals a favor d'un món en pau i nuclearment desarmat no és una tasca fàcil. Per això volem celebrar un èxit aconseguit gràcies a les organitzacions de la societat civil i als governs locals: 100 consistoris de l'Estat han aprovat mocions municipals, la majoria per unanimitat, a favor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) que va entrar en vigor el gener del 2021. Aquest és l’únic tractat de desarmament nuclear que prohibeix aquestes armes de destrucció massiva sota el criteri humanitari, és a dir pel dany que provoquen. Tal com va passar amb les armes químiques i biològiques, les bombes de dispersió i les mines antipersones, l’entrada en vigor del TPAN avala la necessitat i la urgència de posar la seguretat de les persones, dels pobles i del planeta, per tant, la seguretat humana per davant de la seguretat armada.

L'adopció del tractat va arribar deu anys després del naixement de la Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN en les seves sigles en anglès), una xarxa formada per més de 600 organitzacions de la societat civil en més de 100 països que des del primer moment van treballar per aconseguir un tractat internacional de prohibició de les armes nuclears. El tractat prohibeix qualsevol activitat amb armes nuclears ja sigui fer proves, fabricar-les, finançar-les o amenaçar d’utilitzar-les.

Des que el TPAN es va adoptar a les Nacions Unides el juliol de 2017, ciutats d’arreu del món s’han unit a la campanya Cities Appeal promoguda per la ICAN i liderada per la xarxa internacional Mayors for Peace. Aquesta campanya promou que les ciutats, a través dels seus governs locals, aprovin mocions de suport al tractat amb el compromís de pressionar els governs estatals perquè signin i ratifiquin el TPAN.

Les ciutats són l’objectiu principal de les armes nuclears i, per tant, tenen la responsabilitat de denunciar que aquest armament formi part de les polítiques de seguretat nacional. La pressió que es pot exercir des de la base a través dels ajuntaments de les ciutats pot contribuir positivament a la implantació del TPAN. Els governs locals estan a prop dels seus votants, dels ciutadans i moviments socials. Una coalició internacional de governs locals i societat civil pot significar un punt d’inflexió que trenqui l’statu quo inacceptable de la política sobre armes nuclears i d’aquesta manera fer un pas decisiu cap a la seva eliminació. Aquest és l’objectiu principal de la xarxa internacional Mayors for Peace, nascuda durant la guerra freda com a resposta a la petició que va fer l’alcalde d’Hiroshima en una conferència a la seu de les Nacions Unides. Des de llavors 8.213 ciutats de 166 països i regions inclosos els Estats Units, Rússia i altres estats nuclears s’han unit a la xarxa internacional. Amb més de 1.500 milions de persones, és l’organització municipalista sectorial més important del món.

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia, l'amenaça d'aquest país d’utilitzar armes nuclears, l'elevat nombre d’aquestes armes —12.121 segons les darreres dades del SIPRI el 90% de les quals en mans dels EUA i Rússia—, la militarització dels discursos i l'escalada bel·licista de totes les parts fa que la possibilitat que les armes nuclears es puguin utilitzar, com va passar a Hiroshima i Nagasaki, sigui tant o més plausible que durant la guerra freda. Davant d’aquesta situació és fonamental comptar amb la força de les ciutats i dels municipis, que estan més propers a la ciutadania que els governs centrals, per reclamar a tots els països del món que es comprometin de manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap a la seva consecució.

La campanya Cities Appeal d’ICAN va dirigida especialment als estats amb armes nuclears i als que estan sota el paraigua nuclear o formen part d’aliances militars com l’OTAN. A Europa és molt significatiu l’elevat nombre de ciutats i municipis que han aprovat mocions de rebuig a les armes nuclears i de suport al tractat per a la seva prohibició. Cal destacar governs locals de països membres de l’OTAN i que allotgen armes nuclears com Bèlgica, Itàlia, Holanda i Alemanya; o ciutats del Regne Unit i de França que són estats nuclears. Les capitals d’alguns d’aquests països com París, Roma, Berlín o Amsterdam són la mostra que milions de persones a Europa exigeixen als seus governs que es comprometin amb el desarmament nuclear i s’adhereixin al TPAN. Segons dades de l’enquesta YouGov del 2020, la major part de la ciutadania dels països europeus que allotgen armes nuclears estan a favor que els seus governs signin i ratifiquin el TPAN.

A Catalunya i a l’Estat espanyol algunes organitzacions de la societat civil membres d’ICAN, entre les quals destaca la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, van iniciar la campanya 'Ciutats de Pau' que promou l’aprovació de mocions municipals a favor del TPAN i el compromís de pressionar el govern central perquè s’hi adhereixi. Des del llançament de la campanya el febrer del 2020 han estat nombrosos els municipis i ciutats d’arreu de l’estat però especialment de Catalunya, que s’hi han adherit. El darrer any s’ha obtingut un impuls significatiu de la mà de l’Alianza por el Desarme Nuclear, una xarxa estatal d’entitats, ONG i col·lectius socials amb un objectiu comú: aconseguir que el govern espanyol signi i ratifiqui el tractat. l’Alianza ha aconseguit que grups organitzats de la societat civil impulsessin l’aprovació de mocions municipals a favor del tractat. Aquest treball en xarxa va motivar que es proposés arribar als 100 municipis amb mocions aprovades abans de l'aniversari de l'adopció del TPAN, el 7 de juliol. Una fita que s’ha aconseguit gràcies, en bona part, al grup local del Maresme que ha treballat intensament amb els governs locals de la comarca perquè s’adherissin a la campanya.

Entre aquests 100 municipis hi ha des de ciutats com Barcelona, Tarragona, Saragossa, A Corunya, Sevilla, Terrassa, Sabadell, Santiago de Compostel·la, Cadis i Gijón, a municipis com el Masnou, la Garriga, Igualada, Cambados, Alcúdia, Alcoi o pobles més petits com Begues, Alguaire, Cervera i Canet de Mar. Aquests 100 municipis representen la voluntat d’una part important de la ciutadania que, a través dels seus consistoris demanen al govern de l’Estat que signi i ratifiqui el TPAN.

Contràriament a altres capitals europees, Madrid encara no forma part d’aquest corrent municipalista creixent que exigeix un món més just i en pau i nuclearment desarmat. Des de la societat civil continuarem treballant per aconseguir-ho perquè les ciutats cal que parlin en temps de tants silencis i sobretot de tants silencis per part dels estats.

Afegeix un comentari nou