Àmbit de la notícia
Social

El Rebost de Gràcia canvia de local i encara espera els diners compromesos per l'Ajuntament

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Imatge del nou local del Rebost Solidari de Gràcia, al carrer Pau Alsina 115, a Barcelona.
    Imatge del nou local del Rebost Solidari de Gràcia, al carrer Pau Alsina 115, a Barcelona.
  • El voluntariat és una peça essencial en el funcionament del dia a dia al Rebost Solidari de Gràcia.
    El voluntariat és una peça essencial en el funcionament del dia a dia al Rebost Solidari de Gràcia.

La iniciativa comunitària de l'entitat Gràcia Participa tindrà noves instal·lacions al setembre, però denuncia que segueix sense prou recursos per donar una atenció digna a les famílies que acompanya.

Són dies de sentiments oposats al Rebost Solidari de Gràcia: estan de trasllat i al setembre estrenaran un local que els permetrà donar un millor servei, però encara no han rebut els diners promesos per part de l'Ajuntament de Barcelona. Una portaveu de la junta de Gràcia Participa, sota el paraigua de la qual hi ha el Rebost, admet que estan contentes, perquè per fi, al setembre, podran estrenar noves instal·lacions, però subratlla que no tindran prou producte per cobrir les necessitats de les famílies ateses.

"El nou local ens permetrà donar un millor servei a les nostres veïnes i veïns i sobretot integrar en un sol espai els tres projectes: el Rebost Solidari, El Replà i els Punts de Suport", explica la portaveu. Des del 2016, hi afegeix, que reclamen un nou local amb millors condicions.

La nova ubicació és al carrer Pau Alsina, 115, i significa deixar el local de Reig i Bonet, on van començar a distribuir aliments el 7 de gener de l'any 2020. Van començar arribant a unes quatre-centes persones i ara ja són més de tres mil.

De totes maneres, la bona notícia no pot tapar la realitat: asseguren que no poden donar una atenció digna a les famílies en situació vulnerable del barri, perquè no tenen prou recursos per distribuir. Ni els arriben prou aliments ni tenen diners per comprar-ne. "Sembla que una petita part dels diners compromesos els cobrarem a l'agost i la resta durant el setembre. El retard, com cada any, comporta haver de tensar la nostra tresoreria al límit i, malgrat els esforços, no podem comprar els aliments per tenir una bona oferta de productes", insisteix la portaveu.

I la situació és complicada, perquè, a més, aquest any el Banc dels Aliments, que és el principal proveïdor de menjar a l'entitat, també té menys productes i ha hagut de reduir els lliuraments.

Malgrat tot, l'equip del Rebost Solidari de Gràcia no es rendeix i al juliol han fet molts esforços perquè totes les famílies que acompanyen hagin rebut un extra d'aliments per intentar cobrir l'agost, quan el Rebost està tancat. "El setembre, fins a rebre les subvencions, anirem molt justes", avança ja la portaveu, pensant en la tornada, passat l'estiu.

Precisament, fa un any, la situació era molt crítica i quan van abaixar la persiana, a finals de juliol, van anunciar que al setembre no obririen perquè no tenien recursos. Segons la portaveu, traient recursos de sota les pedres, confien que no torni a passar, però el perill sempre hi és, per la inestabilitat econòmica i el retard en el cobrament de les subvencions ja atorgades.

Entitats socials en perill

"Més enllà dels esforços de cada entitat, cal obrir un debat seriós i en profunditat, perquè el sistema actual no garanteix la continuïtat de moltes de les entitats socials del nostre entorn", plantegen des de la junta del Rebost Solidari de Gràcia. Que també diuen que tampoc les administracions, ara com ara, han presentat, malgrat la seva insistència, un pla alternatiu de futur en el qual estiguin treballant.

Necessitem un suport institucional per poder tenir uns ingressos regulars cada any i no tenir ensurts com el del setembre”, explicava la coordinadora de xarxes i comunicació de Gràcia Participa, Laia Roy, en una entrevista a l’abril. "Al Rebost de Gràcia seguim sense prou recursos per donar l’atenció que voldríem", ja denunciava.

A la pregunta de com es pot continuar fent l'acció solidària amb aquests interrogants constants sobre el futur, des del Rebost Solidari de Gràcia ho tenen clar: "Tenim més de dues-centes voluntàries amb una capacitat de resiliència i de compromís amb l'entitat que mai podrem agrair prou. Però és evident que qualsevol entitat necessita estabilitat i planificació a mitjà i llarg termini i en les circumstàncies actuals, és impossible".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari