Àmbit de la notícia
Social

6 curses infantils adaptades a l’octubre: un fenomen que es consolida

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • L'Esquerra de l'Eixample, de Barcelona, ja té a punt la celebració de la segona edició de la cursa infantil adaptada.
    L'Esquerra de l'Eixample, de Barcelona, ja té a punt la celebració de la segona edició de la cursa infantil adaptada. Font: Cursa infantil adaptada de l'Esquerra de l'Eixample
  • Caldes de Montbui farà la primera cursa adaptada el dissabte 8 d’octubre.
    Part del cartell de la primera cursa adaptada que Caldes del Montbui farà el dissabte 8 d’octubre. Font: Club Natació Caldes Font: Cursa Adaptada Caldes de Montbui
  • Una imatge de la cursa de l'Esquerra de l'Eixample, a Barcelona, fa un any.
    Una imatge de la cursa de l'Esquerra de l'Eixample, a Barcelona, fa un any. Font: Cursa infantil adaptada de l'Esquerra de l'Eixample

Barcelona, Olot, Mataró, Caldes de Montbui, Vic i Terrassa ja han obert inscripcions per a curses infantils adaptades.

Poder practicar esport i ser visibles és una reivindicació eterna de famílies d’infants amb mobilitat reduïda. El 14 d’agost del 2021 es va marcar un abans i un després: trenta infants van participar a la primera cursa adaptada per a infants que es va fer a les Festes de Sant Roc del barri Gòtic, de Barcelona.

A partir d’allà, en l’últim any s’han organitzat més d’una trentena de curses infantils adaptades a tot Catalunya. A la Festa Major del Gòtic no hi hagut segona edició de la cursa, però sí que n’hi ha a la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample, a Barcelona, i hi ha segona edició a Vic. S’estrenen en l’organització de curses per a infants amb mobilitat reduïda, entre altres municipis, Olot, Mataró, Caldes de Montbui i Terrassa.

Són curses no competitives per posar en valor la importància de fomentar l’esport inclusiu i també de suprimir les barreres arquitectòniques. "La característica principal de les curses adaptades és que nens i nenes les poden fer de manera autònoma. Per a mi, aquesta és la clau de l'èxit", resumeix Noemí Font, mestra i mare d’un nen i d’una nena. La nena, l'Emma, té espina bífida i les seves ganes de fer esport van dur la mare a impulsar la primera cursa infantil adaptada.

A la pregunta de com viu que ara se n'organitzin tantes i tanta gent i municipis s'hi involucrin, Font diu que està "molt sorpresa i agraïda". "Al llarg de l'any hem reviscut molts cops les emocions de la primera cursa i això és molt bonic", subratla.

La Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample, a Barcelona, repeteix cursa infantil adaptada vist l’èxit de l’estrena de l’any passat. La cita és el dissabte 1 d’octubre i hi participaran una cinquantena d’infants que podran triar deu, vint, trenta, quaranta o cinquanta metres, així com fer la cursa llisa o la cursa d’obstacles. Les inscripcions estan obertes.

La novetat d’aquesta segona edició és que buscant arribar a més infants hi haurà una franja amb menys estímuls sonors per facilitar la participació dels que ho necessiten. El fet que la cursa estigui en el programa de festa major del Districte de l’Eixample fa que sigui una activitat festiva, lúdica i reivindicativa, perquè tots els infants puguin gaudir i participar d’activitats extraescolars esportives, assenyalen des de l’organització.

Una cursa inclusiva per a persones amb diversitat funcional és una novetat de la Cursa de Sant Lluc, d’Olot. Es farà el diumenge 2 d’octubre. La iniciativa sorgeix d’una proposta del Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Així, a Olot s’estrenen amb una cursa infantil adaptada incloent-la en una cursa ja consolidada a la ciutat com és la de Sant Lluc, que organitza l’Ajuntament del municipi.

La cursa adaptada es fa al costat del Pavelló d’Esports d’Olot, a l’Avinguda República Argentina, i tindrà distàncies de vint, cinquanta i cent metres. Les inscripcions estan obertes i el preu és de cinc euros. Les participants i les seves famílies tindran un pàrquing adaptat i una carpa habilitada com a espai de descans.

A Mataró també s’estrenen amb una cursa infantil adaptada i ho fan en el marc de la VI ‘Jornada d’esport adaptat al carrer’. És el diumenge 2 d’octubre al matí i es fa al Recinte Firal, Nou Parc Central de Mataró. L’organitza el Club Esportiu Fem Esport Mataró (Club FEM) en col·laboració amb l’Ajuntament del municipi.
La cursa adaptada per a infants amb mobilitat reduïda es farà a les 10.15h. Al llarg de tot el matí, hi haurà exhibició de diferents esports.
La primera 'Cursa Adaptada de Caldes de Montbui' es farà el dissabte 8 d’octubre a les 10 del matí a la plaça de Catalunya i dins dels actes de la festa major. La idea va sorgir de la família d’en Leo, un nen que ja ha participat en diferents curses, i s’hi han involucrat el Club Natació Caldes, l’Associació Capaç i Vàlida i l’Ajuntament de Caldes.

Hi haurà les modalitats de caminador, cadira auto-propulsable i deambulant amb fèrules i es podrà escollir entre les distàncies de deu, trenta i cinquanta metres. Cal fer la inscripció.

Vic ja es va estrenar l’any passat en les curses infantils adaptades i aquest any hi torna el 15 d’octubre a l’Atlàntida a les 10 de matí. S’han organitzat diferents distàncies -deu, vint, trenta, quaranta i cinquanta metres- i el recorregut serà lineal. Com en totes aquestes curses, no es tracta d’una competició, sinó que els infants es marquin una fita i puguin aconseguir-la. Per això hi haurà medalles i obsequis per a tothom.

La cursa és gratuïta i està oberta a infants fins als 12 anys amb diversitat funcional, discapacitat, TEA o altres. L’organitza l’Ajuntament de Vic amb la Taula de Diversitat Funcional i el Consell Comarcal d’Osona.

Les inscripcions estan obertes. També es fa una crida a les persones voluntàries que hi vulguin participar perquè tot rutlli. El voluntariat el gestionarà l’Associació de Diversitat Funcional d’Osona (ADFO).

A Terrassa, la primera Cursa Infantil Adaptada arriba de la mà de l’Ajuntament i de l'Associació Cors Lluitadors de Duchenne. Es farà el diumenge 16 d’octubre a les 11 del matí, al Raval de Montserrat, i hi poden participar nens i nenes entre tres i quinze anys.

Hi haurà un recorregut de deu i un altre de trenta metres i no es tracta de cap competició, remarquen des de l’organització, sinó que els infants puguin fer el seu repte. Hi aniran participant per torns segons les edats i edats i els suports que utilitzin (cadira de rodes, caminadors, crosses, gossos d’assistència o persona acompanyant). La Fundació Integralia Vallès s’encarregarà de coordinar el voluntariat.

Cal fer la inscripció, que és gratuïta, a través del número de WhatsApp 646 387 691.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari